• Hlasovanie spustené !
          • Hlasovanie spustené !

          • Buďme hrdí na svoju školu a ukážme okoliu, kde študujeme, pracujeme, študovali sme alebo kde študujú naše deti.

            Hlasujte do 18.11.2022 o tom, ktorý z troch motívov sa vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny a tričká, ale aj tepláky, batohy, čiapky a ďalšie kúsky :-)

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/65c0c681

            Upozorňujeme, že účasťou v hlasovaní sa k ničomu nezaväzujete.

            Po hlasovaní vám sprístupníme e-shop s víťaznou kolekciou. Záujemcovia si budú môcť z neho počas jedného týždňa objednať produkty s logom a označením našej školy.

            Nákup v e-shope NIE je povinný, škole nevznikajú žiadne finančné záväzky, ani účasťou v tejto aktivite NEZÍSKA žiadne finančné benefity.

            Jediný BENEFIT bude, že zvýšime povedomie o škole a vyjadríme hrdosť, že sme súčasťou nášho gymnázia.

          • Florbal je späť na školách !

          •  

            Dňa 10. novembra 2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale študentiek stredných škôl. V tejto súťaži mala po dvojročnej pauze zastúpenie aj naša škola. Mladé študentky si svoje florbalové zručnosti otestovali v dvoch stretnutiach.

            V prvom zápase sme nastúpili proti SZŠ M. T. Schererovej. Do zápasu vstúpili lepšie zdravoťáčky, keď sa presnou strelou ujali vedenia hneď v prvých minútach hry. Naše dievčatá sa napriek snahe a efektivite v útoku nepresadili, a tak zápas skončil tesnou prehrou našich študentiek 0 : 1.

            V druhom zápase sme nastúpili proti jasným favoritkám turnaja Gymnáziu sv. Andreja. Naše florbalistky sa nenechali zahanbiť. Vsadili na dobrú obranu a na súpera sa neustále doťahovali. Stav pred koncom prvého polčasu bol nerozhodný 3 : 3. V druhom polčase si hráčky z Gymnázia sv. Andreja vypracovali trojbodový náskok a víťazstvom  6 : 3 potvrdili svoj postup do regionálneho kola už pätnástykrát v rade.

            Naše dievčatá získali pre školu krásne 3. miesto. Za predvedené výkony a reprezentáciu školy im ďakujeme.

            Zostava:

            Brózová Ema (IV.A)

            Halušková Michaela (II.A)

            Horváthová Alexandra (II.B)

            Húsková Sandra (sexta)

            Kajdová Nella (II.B)

            Konfálová Paulína (IV.A)

            Kurpašová Rebeka (II.A)

            Lakoštíková Tamara (sexta)

            Pagáčová Vanesa (IV.A)

            Sanigová Barbora (II.B)

            Struhárová Sofia (sexta)

            Šimková Lucia (II.B)

             

            Mgr. Monika Bogniarová

             

            viac fotiek na našom FB

          • Týždeň vedy a techniky

          • Katedra matematiky  Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku ponúkla v rámci týždňa vedy a techniky prednášky z matematiky aj pre žiakov našej školy.
            Študenti 3.Bsexty sa zúčastnili prednášky:
            Ako riešiť úlohy z matematiky, keď si neviem spomenúť ako.
            Prednáška bola venovaná vybraným úlohám zo stredoškolskej matematiky, ktoré je možné riešiť „menej tradičnými“ spôsobmi riešenia.

            Študenti 1.B, 2.Bkvinty sa zúčastnili prednášky:
            Za kulisami hazardu.
            Cieľom vlastníka hazardnej herne je zarobiť peniaze. Rovnaký zámer má často aj návštevník, teda hazardný hráč. Sú ich šance na zárobok fifty – fifty? Prednáška mala za cieľ zodpovedať túto a ďalšie otázky, ktoré sa ponúkajú, keď sa nahliadne za kulisy hazardného biznisu.

            Poďakovanie patrí prednášajúcim RNDr. Lucii Csachovej, PhD.  a doc. PaedDr. Martinovi Papčovi, PhD.

             

            Mgr. Katarína Krajníková
            foto: Mgr. Miroslav Krajník

        • Francúzska stážistka na hodinách
          • Francúzska stážistka na hodinách

          • V pondelok 7. novembra študenti francúzštiny privítali Flavie - francúzsku lektorku, ktorá je na pracovnej stáži v banskobystrickej Alliance française (Francúzska aliancia).

            Toto stretnutie bolo pre študentov príležitosťou porovnať si svoje vedomosti o Francúzsku formou kvízu. Zároveň mohli v neformálnej diskusii využiť svoje jazykové znalosti, pýtali sa Flavie na mnohé oblasti života vo Francúzsku, zaujímalo ich, ako sa mladej lektorke páči na Slovensku.

            Tieto hodiny francúzskeho jazyka boli príjemným oživením v množstve študijných povinností.

            Jean-Charles Olivier

        • Beh 17. novembra
          • Beh 17. novembra

          • Štvrtok 3. novembra 2022 sa uskutočnil ,,Beh 17. novembra“, ktorý je jedným z najstarších bežeckých podujatí na Slovensku. Ideálne počasie prilákalo do Žiliny športovcov z celého Slovenska a na štart sa postavilo spolu úctyhodných 502 pretekárov v 11 vekových kategóriách. Väčšinu štartovného poľa tvorili už tradične deti a mládež Žilinského kraja, kde nechýbali ani naši študenti a študentky:

            V kategórii chlapci (roč. 2009 a ml.) – Pasch Mathias (príma), Bursa Samuel (sekunda).

            V kategórii dievčatá (roč. 2009 a ml.) – Dorková Barbora (príma), Brózová Paula, Veselovská Kristína (sekunda).

            V kategórii dievčatá (roč. 2006-2008) – Horváthová Michaela (tercia).

            V kategórii chlapci (roč. 2003-2005) – Dujava Radoslav, Hazucha Róbert (IV.A), Ďurík Adam, Hatala Vladimír (oktáva).

            V kategórii dievčatá (roč. 2003-2005) – Macková Francesca (IV.B), Brtková Terézia, Fidesová Linda (oktáva).

            Najlepšie umiestnenie dosiahli: Veselovská Kristína zo sekundy, ktorá v náročnom okruhu (800m) obsadila krásne 18. miesto z 85 zúčastnených. Zahanbiť sa nedala ani bežkyňa Francesca Macková zo IV.B a vo svojej kategórii (800m) dosiahla 7. miesto z 13. Z 53 zúčastnených chlapcov na trati dlhej (1600m) dominovali Hazucha Róbert zo IV.A, ktorý obsadil krásne 9. miesto a s tesným rozdielom Dujava Radoslav zo IV.A, ktorému patrilo 10. miesto.

            Aj pri týchto pretekoch platí staré známe „nie je dôležité len o tom vedieť, ale si aj zabehnúť“, preto sa naša telocvikárka Mgr. Bogniarová Monika rozhodla aktívnou účasťou v pretekoch podporiť svojich študentov. V kategórii ženy ju čakal kopcovitý terén dlhý (1600m). Šťastena stála na jej strane a s veľkou radosťou mohla svojim víťazstvom prispieť do školskej zbierky medailových pohárov.

            Všetkým zúčastneným gratulujeme za snahu a výborne odbehnuté výkony.

            Veríme, že ,,Beh 17. novembra“ bude mať aj naďalej svoje pevné miesto v bežeckom kalendári.

             

            Mgr. Bc. Kmeťová Iveta

             

            viac fotiek na našom facebooku

          • Ukážková otvorená hodina z nemeckého jazyka

          • Dňa 3. 11. 2022 sa žiaci sexty a septimy zúčastnili ukážkovej otvorenej hodiny NEJ s témou „Nemčina znie pekne“. Žiaci formou hry a rôznych scénok nacvičovali nemeckú výslovnosť, osvojili si rôzne nemecké frázy a aktívne sa zapojili do komunikácie v nemčine.

            Naše poďakovanie patrí Doc. Mgr. Jane Juhásovej, PhD. z Katolíckej univerzity, ktorá pre nás túto hodinu pripravila a realizovala. Žiakom sa aktivity veľmi páčili a z hodiny si odniesli veľa poznatkov a zručností.

             

            PhDr. Katarína Mayerová, Mgr. Lucia Pechová

        • Exkurzia na Okresnom súde
          • Exkurzia na Okresnom súde

          •          Netradičná forma vyučovania, preventívna aktivita zameraná na trestnoprávnu zodpovednosť mladých ľudí, to bola exkurzia na súde. Študenti štvrtého ročníka, navštevujúci spoločenskovedný seminár, absolvovali 2. 11. 2022 exkurziu na Okresnom súde v Ružomberku. Sedem sudcov sa tu špecializuje na občianske, obchodné, trestné či pracovné právo. Naši gymnazisti sa mali možnosť priamo zúčastniť verejných pojednávaní. Študenti SPS videli prácu orgánov činných v trestnom konaní, prokurátora aj polície. Pani sudkyňa JUDr. Penjaková otvorila verejné pojednávanie vo veci  preradenia väzňa z vyššieho stupňa stráženia do nižšieho stupňa stráženia vo výkone trestu. Ďalšie verejné pojednávanie sa týkalo žiadosti o vrátenie vodičského preukazu odsúdenému. Na súdnom procese ho zastupoval advokát. Súčasťou exkurzie na Okresnom súde v Ružomberku bola aj beseda našich gymnazistov s pani sudkyňou. Študentom na ich otázky odpovedal aj prokurátor a zamestnanec Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku. Ďakujem všetkým, najmä JUDr. Penjakovej, za možnosť realizovať exkurziu na Okresnom súde v Ružomberku.

                                        Tomajková

             

          • Halloween 2022

          • Tento štvrtok sa na našej škole niesol v Halloweenskom duchu. Okrem duchov však k nám zavítali aj rôzne iné strašidlá a kostýmy. Počas veľkej prestávky sa mohli žiaci zapojiť do súťaže o najlepšiu masku, kde sme mali hneď niekoľko jedinečných kostýmov. Výhercom srdečne gratulujeme a dúfame, že o rok sa môžeme tešiť na ďalšie originálne masky a kostýmy. 

             

            viac fotiek na našom facebooku

            Mgr. Martin Valušiak

        • Ocenený Tomáš Lakoštík
          • Ocenený Tomáš Lakoštík

          •      Zágtupcovia Žilinského samosprávneho kraja, odboru školstva a športu 27. októbra 2022 ocenili šikovných, múdrych a nadaných študentov stredných škôl Žilinského kraja. Teší nás, že medzi ocenenými bol aj  náš študent oktávy Tomáš Lakoštík. Naše gymnázium ho nominovalo na ocenenie žiakov stredných škôl Žilinského kraja v kategórii Umenie a kultúra.

                 Tomáš je veľmi kreatívny mladý človek, ktorý zapája modernú digitálnu techniku do vyjadrenia umeleckých pocitov. Tomáš Lakoštík získal štyri prvé miesta v tvorbe videí v celoslovenskej súťaži audiovizuálnej a multimediálnej tvorby „Zlatá klapka 2021“. Tento úspech sa mu podaril s filmom The Washing Machine. Tomáš sa zapája i do riešenia predmetových olympiád, predovšetkým matematickej olympiády a olympiády v anglickom jazyku. Hoci Tomáš študoval v školskom roku 2021/2022 v zahraničí, neustále bol v kontakte s učiteľmi a spolužiakmi. Aktívne pomáhal na diaľku s prípravou online Dňa otvorených dverí gymnázia. 

                 Tomášovi blahoželáme k oceneniu a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu aj v súkromnom živote.   

                                                                                            Tomajková

          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 19.10.2022 sa naši študenti Jakub Piták, Matúš Makónyi (4.P) a Michal Piták (1.P) zúčastnili okresného kola v stolnom tenise v ŠKST Ružomberok. Súťaže sa zúčastnilo 14 škôl z celého okresu a naše družstvo skončilo na krásnom 3. mieste (finále nám ušlo o dve loptičky v rozhodujúcom sete 10:12). Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme ďalšie športové úspechy.

            Mgr. Jakub Koreň

          • Halloween večierok

          • Dňa 24.10.2022 sa na našej škole v priestoroch tried 1.A a 1.B konal večierok v duchu amerických tradícii sviatku Halloween. Nechýbali strašidelné masky, veľa cukríkov, sladkostí, keksíkov a koláčov, ktoré svojím vzhľadom pripomínali strašidielka. Triedy 1.P, 2.P, 3.P súťažili v rôznych zábavných disciplínach, v ktorých mohli vyhrať halloweenské ceny. Súčasťou večierka bola aj tombola a vyhodnotenie najlepších strašidelných másk. Bol to večer plný zábavy, tanca a spevu. Za organizáciu večierka veľká vďaka patrí celej triede 4.P.

            Mgr. Alexandra Nemčeková

             

            viac fotiek na našom FB

          • Múzeum SNP - exkurzia

          • Naši študenti z tercie, kvarty a kvinty si boli 20. októbra spestriť vyučovanie exkurziou. Začali krátkym dokumentom, ktorý ich preniesol do predvojnového, vojnou zmietaného a následne vojnou zničeného Nemecka. Po uvedení do témy si v rámci workshopu mali možnosť vyskúšať predmety, s ktorými prišiel do kontaktu vojak armády Slovenského štátu. Ten absolvoval všetky bojové akcie armády, aby nakoniec bojoval v povstaní proti fašistickému režimu na Slovensku. Zbrane, vyznamenania, ale aj predmety dennej potreby zaujali a spestrili zážitok. Exkurzia bola zakončená komentovanou prehliadkou a následnou návštevou mesta.  

        • Nádherná stužková slávnosť
          • Nádherná stužková slávnosť

          • Študenti 4. A, 4. B, oktávy, rodičia aj vyučujúci boli plní očakávaní. Dočkali sme sa!  

            7. 10. 2022 sme všetci zažili krásny večer. Dievčatám v nádherných spoločenských šatách a chlapcom  v oblekoch triedni učitelia pripli zelenú stužku nádeje. V originálnych príhovoroch sa predbiehali pani riaditeľka Mgr. Bc. Kmeťová, zástupkyňa Rady rodičov pani Slimáková aj študentky Kristínka Tupá z oktávy a Karolínka Zachová zo 4. B triedy.

            Všetci štvrtáci sa podieľali na svojom programe, ktorý hrdo predviedli. Nechýbali ani prezentácie 4. A, 4. B a oktávy.

            Ďakujeme milí maturanti!

             

                                                                               Mgr. Ivana Tomajková

          • „ Nie si na predaj!“

          •      Táto veta zaznela na besede zameranej na tému obchodovanie s ľuďmi.  Preventisti z Okresného riaditeľstva PZ v Ružomberku prezentovali pálčivú problematiku, pri ktorej nemôžeme zatvárať oči. Obchodovanie s ľuďmi je  protiprávnym konaním, ide o trestný čin. Preventista kpt. Mgr. Kubišta upozornil študentov na možné riziká pri hľadaní si práce v zahraničí. Apeloval na opatrnosť. Dôležité je preverovať si informácií o firme, kde chceme pracovať z viacerých zdrojov. Zistiť, koľko rokov firma funguje, či je zapísaná v obchodnom registri. Najlepšie sú osobné referencie od ľudí z nášho okolia, ktorí mali s firmou  dobrú osobnú skúsenosť. V zahraničí nikomu nedávajme svoje doklady (občiansky preukaz či pas) pod zámienkou, že nám môže sprostredkovať prácu či pracovné povolenie.  

            Vďaka tejto preventívnej aktivite sa študenti dozvedeli informácie, ktoré môžu využiť v praktickom živote. Na stránke: www.safe.iom.sk nájdeme fázy a znaky obchodovania s ľuďmi. Telefónne číslo na národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi je  0800 800 818.

             

                                                                                                      Mgr. Tomajková

          • Kubo v SND

          • Divadelné predstavenie v SND https://youtu.be/FNH666PHM6w

            Fotografie prevzaté z https://snd.sk/inscenacia/3801/kubo. Ďalšie fotografie sú dostupné na FB Gymnázia v Ružomberku.

            Klasická veselohra Kubo je dielo slovenskej klasiky, ktoré sa prekvapivo na doskách našej prvej scény doposiaľ nikdy neinscenovalo. „Anča, aha, ja mám nožík“ je najznámejšia replika z populárnej veselohry, ktorú jej autor, evanjelický kňaz Jozef Hollý, nikdy nenapísal. Preslávil ju Jozef Kroner najprv v martinskej inscenácii v réžii autorovho syna, ale do povedomia širšej verejnosti sa dostala predovšetkým prostredníctvom televíznej inscenácie Martina Ťapáka. Dedinský obmedzenec Kubo sa stal vďaka Jozefovi Kronerovi prototypom komickej figúry, na ktorej sa nesmejú len ostatné postavy, ale predovšetkým diváci. V tomto spracovaní Hollého predlohy sa však pozabudlo na odvrátenú podobu príbehu zo slovenského vidieka – na egoizmus, cynizmus, krutosť postáv, na to, že Kubo je vlastne obchodným artiklom, človekom, ktorého chcú zneužiť na zištné ciele. ( web SND)

            So študentmi 1.B, 2.A, 2.B, kvinty a sexty sme mali možnosť 14.10. byť súčasťou tohto predstavenia, ktoré sa naozaj od pôvodnej predlohy veľmi vzdialilo, ale pre dnešné dni výrazne aktualizovalo. Divadelná scéna bola veľmi jednoduchá, aby vynikli povahy, zámery a konanie postáv. Dej obohatili muzikálne a tanečné prvky z ľudového prostredia. Po skončení predstavenia náhoda chcela, že sme sa pozdravili s pánom hercom Františkom Kovárom, ktorý stvárnil jednu z hlavných postáv. Odmenou pre nás boli aj pozitívne ohlasy našich študentov, čo je povzbudením pre organizovanie ďalších akcií podobného charakteru. Budeme sa tešiť aj nabudúce.

            Mgr. Daniela Kudličková, Mgr. Zuzana Guothová

          • Európska noc výskumníkov

          • 30. 9. 2022 sa študenti sekundy, tercie, kvinty, sexty a septimy zúčastnili najväčšieho vedecko-popularizačného podujatia na Slovensku. Európska noc výskumníkov vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 25 krajinách. Tento rok sa do nej zapojilo viac ako 300 miest po celej Európe. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok mali v Banskej Bystrici študenti možnosť preniknúť do sveta elektromotorov, priblížili sa športovým hviezdam, zistili, ako je to s vnímaním chutí a vôní, vyskúšali si prvú pomoc, nakreslili obrázok pomocou elektriny, vyskúšali virtuálnu geografiu, zapojili sa do počítačových hier a presvedčili sa, že všetko sa začalo bunkou.

            Mgr. Monika Šindléryová

          • GAUDEAMUS - AKADÉMIA Bratislava 2022

          • Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania

            V utorok 4.10.2022 navštívili naši študenti 3.A, 3.B Európsky veľtrh vysokých škôl, ktorý sa uskutočnil v priestoroch výstaviska Incheba Expo Bratislava. Študentom boli k dispozícii prednášky, testovacie centrum, poradenský servis, poradenstvo pre štúdium v zahraničí a ďalšie aktivity. Viac na www.gaudeamus-sk.sk alebo na Facebooku @GaudeamusSK. Akcia pre študentov, výchovných poradcov, triednych učiteľov a širokú verejnosť sa tak opäť po pandémii vrátila, aby nadviazala na predchádzajúce roky. Čo treba poznamenať je fakt, že organizátori akcie nezvládli nápor študentov a dlhé čakanie v rade pri vstupe do areálu nebolo ani príjemné, ani bezpečné. Deň sa nakoniec vydaril a študenti si odniesli dôležité poznatky, nové informácie a niektorí možno už teraz vedia, kam povedú ich dalšie životné kroky. 

             

            Mgr. Daniela Kudličková, Mgr. Iveta Lauková

             

        • Stretnutie so striebornou absolventkou medzinárodného programu DofE
          • Stretnutie so striebornou absolventkou medzinárodného programu DofE

          • Dnes sme privítali v našej škole striebornú absolventku DofE a ambasádorku tohto programu Ninu Vevericovú z Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku a ich pani zástupkyňu RNDr. Helenu Drobúlovú, ktorá pôsobí na Gymnáziu sv. Andreja aj ako koordinátorka programu DofE.

            Vďaka nim sme sa dozvedeli mnoho informácií a zaujímavostí k tomuto programu obľúbenému medzi mladými ľuďmi v Ružomberku i na celom svete.

            Neoceniteľné pre našich žiakov boli Ninkine rady a tipy, veľký úspech malo krásne spracované video z expedície, ktorá je pre mladých najväčšou výzvou a zároveň aj najväčším lákadlom programu.

            Veríme, že aj naši gymnazisti rozšíria rady úspešných Dofákov v Ružomberku.

             

            Mgr. Stanislava Karkošiaková, koordinátor DofE  Gymnázium Ružomberok

        • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu už aj na našej škole!
          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu už aj na našej škole!

          • Už aj naši gymnazisti sa môžu zapojiť do rozvojového programu s názvom Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skratka DofE), ktorý funguje vo vyše 130 krajinách.

            Tento týždeň prebehlo školenie Vedúcich programu DofE, ktorého sa zúčastnili Mgr. Karkošiaková a Mgr. Nemčeková. Vďaka tomu môžeme rozbehnúť tento obľúbený program aj u nás.

            Ak chcete cenu získať, potrebujete na sebe vytrvalo pracovať niekoľko mesiacov a prekonať 4 výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Desiatky firiem na Slovensku navyše zohľadňujú ocenenie DofE pri svojich výberových konaniach. DofE tiež pomáha pri prijímaní na slovenské a zahraničné univerzity a získavaní štipendií.

            DofE video si môžete pozrieť tu:   https://www.youtube.com/watch?v=lbpUd6mGhQM

            Viac info o DofE na:   https://www.dofe.sk/program-dofe  

            Nezmeškajte príležitosť a zapojte sa do tohto programu.

            Chcete sa stretnúť s Dofáčkou, ktorá už získala striebornú úroveň?

            Tak príďte v pondelok 3.10.2022 o 13:30 do učebne chémie na 1. poschodí a dozviete sa, prečo má DofE u mladých takú veľkú popularitu.

            Tešíme sa na vás!

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

            Koordinátor DofE na Gymnáziu Ružomberok

          • Naši študenti na 14. letnej škole chemického a enviromentálneho inžinierstva

          • Po dvojročnej prestávke sa opäť uskutočnila Letná škola chemického a enviromentálneho inžinierstva. Je to vzdelávaco-informačný kurz pre študentov stredných škôl o prírodovednom a technickom vzdelávaní.

            Projekt je určený pre 40 študentov stredných škôl predmaturitného ročníka (tretieho ročníka, resp. septimy u 8-ročných gymnázií) z celého Slovenska. Našu školu reprezentovali Veronika Mišatová a Richard Kulich. 

             

            .. viac na našom FB

             

            Mgr. Monika Šindléryová