• Naši bývalí absolventi sa prišli podeliť o svoje skúsenosti s terajšími študentmi gymnázia

          •  

             

            Dňa 5. apríla 2023 sme na našej škole privítali našich bývalých absolventov: Ing. Radovana Luptáka (IT analytik, IT manager, učiteľ INF a programovania, Lektor AI) a Bc. Olivera Chmelického (programátor, vývojár), ktorí pre žiakov 2. ročníka a sexty   pripravili prednášku zo sveta IT s názvom Chcem byť IT-čkárom? Úvod do sveta IT profesií.

            Obaja hostia predstavili svet IT z pohľadu svojich profesií, taktiež priblížili študentom štúdium na vysokej škole so zameraním na informačné technológie a následne predstavili širokú škálu uplatnenia absolventov IT odborov v praxi.

            Ďalším hosťom prednášky bol aj Bc. Martin Lupták, ktorý sa do prednášky zapojil svojím online vstupom a porozprával študentom o svojom pôsobení v IT sektore ako systémový špecialista.

            Všetci traja absolventi nášho gymnázia zdôraznili našim terajším študentom dôležitosť štúdia informačných technológií na VŠ pre potrebu uplatnenia sa v IT sektore. Upriamili ich pozornosť na fakt, že IT nie je len o programovaní a že napriek skutočnosti, že ide o náročný odbor, usilovnosťou sa dá dosiahnuť veľa.

            Naši hostia mali pre študentov pripravené aj interaktívne aktivity, ktoré boli príjemným tematickým spestrením prednášky. Študentom poskytli aj množstvo tipov (bezplatné online zdroje), vďaka ktorým sa môžu sami zdokonaľovať v programovaní alebo si otestovať svoje IT zručnosti a zistiť, či majú logické myslenie, ktoré je potrebné pri práci v IT sektore.

            Veríme, že táto prednáška bola pre študentov prínosom v rozšírení si obzorov týkajúcich sa IT profesií a že niektorých z nich motivovala dať do budúcna IT v štúdiu šancu.

            Veľká vďaka patrí našim úspešným absolventom za ich inšpiratívnu prednášku a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            Mgr. Lucia Dzurendová

             

            Viac fotiek nájdete na našom FB

        • Erasmus+ : Ostrov Réunion
          • Erasmus+ : Ostrov Réunion

          • V marci 2023 sme so skupinou žiakov zo sexty a kvinty vycestovali na exotický ostrov Réunion v Indickom oceáne.

            Táto mobilita sa uskutočnila v rámci projektu Erasmus+:

            L'EAU ... notre trésor en commun

            VODA ... náš spoločný poklad

            V projekte spracovávame tému „voda“ z rôznych uhlov pohľadu, s dôrazom na enviromentálne otázky. Žiaci spoznávajú a porovnávajú vodu v prírodnom prostredí kontinentálneho štátu (Slovensko) a ostrovnej krajiny (Réunion). Našim partnerom v projekte je COLLEGE TERRAIN FAYARD, Saint André, škola na ostrove Réunion ( pri Mauríciu) , ktorý je administratívnou súčasťou Francúzskej republiky.

                        Viacerí žiaci mali z takej ďalekej cesty ( najprv 2-hodinový let do Paríža a potom 11-hodinový let z Paríža na Réunion) a z neznámej krajiny na opačnej strane zemegule zmiešané pocity, neskrývali ani určité obavy. 

            Lety boli nakoniec úplne bezproblémové so všetkým komfortom, ktorý k tomu patrí. Prvé, čo sme zaregistrovali po prílete na ostrov Réunion, bolo páliace slnko a tropická horúčava. Na letisku nás čakali naši projektoví partneri. Od tohto momentu sme mali program bohatý, vyplnený projektovými aktivitami k téme voda, spoznávali sme nové kultúry, nových ľudí a prekrásnu prírodu. Navštívili sme i tamojšie školy, kde sme prezentovali náš projekt, našu školu, mesto a krajinu. Zároveň sme viackrát ukázali niečo z našich tradícii a folklóru.

            Veľkým zážitkom bol výlet na lávovú cestu, kde sme si urobili menší turistický výstup po stuhnutej láve zo sopky Piton de la Fournaise. Táto sopka je jednou z najaktívnejších činných sopiek. Sopku sme síce pre zvýšenú oblačnosť okolo krátera nevideli, ale bolo zaujímavé sledovať ako život (konkrétne paprade) po pár rokoch opäť vyhráva a nachádza si cestičku v dutinách lávy, ktorá stekala rovno do oceána. Navštívili sme i kostol Notre Dame des Laves, ktorý domáci obyvatelia pokladajú za zázrak, nakoľko v roku 1977 tiekla po okolí žeravá láva, ale tento kostol obišla a vôbec ho nezničila.

            Rozpísať detailnejšie všetky naše aktivity, zážitky, emócie a dojmy by zabralo veľmi veľa priestoru, preto si viac môžete prečítať na stránke nášho projetu:    https://gymrk.edupage.org/a/leau--notre-tresor-en-commun ,

            kde postupne zverejníme informácie o našom programe na Réunione, naše zážitky a dojmy, naše projektové aktivity a výstupy z nich.

            Na záver mobility sme sa ešte zastavili v Paríži, aby sme si pozreli aspoň niektoré pamiatky, o ktorých sa na hodinách francúzštiny učíme.

            Všetci (vyučujúci i žiaci) sme sa jednoznačne zhodli na tom, že sme prežili neskutočných desať dní, ktoré sú isto zážitkom na celý život.

            Ostrov Réunion vnímame ako miesto s nádhernou očarujúcou tropickou prírodou a veľmi milými usmievavými ľuďmi, ktorí môžu byť celému svetu vzorom tolerancie a vzájomného rešpektu. Aj napriek tomu, že tu vedľa seba žijú ľudia rôznej farby pleti, rôznych kultúr praktizujúci rôzne náboženstvá, nemajú problém spolunažívať, organizovať spoločné pikniky a stretnutia. Z tohto očarujúceho miesta sme sa vrátili nabití silnou pozitívnou energiou, ktorú sme cítili počas pobytu pri každodennom kontakte s ľuďmi.

            V máji prídu naši priatelia k nám na Slovensko, veľmi sa už na nich tešíme.

            Pevne veríme, že ich ako hostitelia nesklameme a že sa im u nás bude páčiť minimálne tak, ako nám u nich.

            Stručný prehľad mobility a výberu fotiek nájdete na linku: 

            https://gymrk.edupage.org/a/leau--notre-tresor-en-commun?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQzOCZzdWJwYWdlPTA%3D

             

             

            Viac foto na našom FB

             

            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová

            koordinátorka projektu

          • Súťaž 3D TLAČ

          • Dňa 10. marca 2023 sa na Fakulte riadenia a informatiky Univerzity Žilina (FRI UNIZA) konalo finálové kolo  súťaže 3D TLAČ. Celkovo sa do finále prebojovalo 13 finalistov z 233 prihlásených študentov z celého Slovenska. Medzi finalistami sa našiel aj talentovaný žiak z náško gymnázia, Samuel Suchoň (I.B), ktorý sa nakoniec umiestnil na 5. mieste. 

            Súťaž 3D TLAČ bola štruktúrovaná do troch domácich kôl, ktoré predchádzali veľkému finále. V priebehu týchto kôl mali študenti možnosť prejaviť svoje schopnosti a zručnosti v oblasti 3D tlače prostredníctvom rôznych úloh a výziev. Súťažné zadanie pre finále spočívalo v navrhnutí a vytlačení funkčnej píšťalky. Účastníci súťaže boli hodnotení na základe kreativity, prevedenia, funkčnosti píšťalky a spôsobu odprezentovania svojho výsledku pred hodnotiacou komisiou. 

            Ďakujeme Samuelovi, za jeho tvorivú energiu a nadšenie, ktoré preukázal počas celej súťaže a za reprezentáciu nášho gymnázia. Veríme, že jeho úspech poslúži ako motivácia pre ďalších žiakov našej školy a povzbudí ich k vlastnému sebarozvoju a účasti na podobných súťažiach. 

            Zároveň patrí veľká vďaka aj ostatným zúčastneným z nášho gymnázia na domácich kolách súťaže: Oliverovi Podobovi (II.B),  Adamovi Vraštákovi (II.B) a Tamare Mócikovej (septima).

            Bc. Kristína Šepeľová

             

          • Vstupenka na Školské majstrovstvá Slovenska v basketbale

          • Dňa 30.3.2023 sa v športovej hale T-18 v Ružomberku uskutočnilo krajské kolo v basketbale študentiek stredných škôl. Turnaja sa zúčastnili 3 družstvá (Cirkevná spojená škola Dolný Kubín, Gymnázium Ružomberok, Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany). Tento záverečný duel bol v konečnom dôsledku pre nás rozhodujúci. Všetci sme si uvedomovali dôležitosť postupu na školské majstrovstvá SR, a preto sme do stretnutia vstupovali s tým, že urobíme maximum, aby sme ho vyhrali. Hráčky svojim zodpovedným prístupom podali slušný výkon a kolektívne poňatie v obrane tiež zohralo významnú úlohu. Dievčatá obidva zápasy zdolali hladko výsledkom:

            Gymnázium Ružomberok : Cirkevná spojená škola Dolný Kubín 54 : 10

            Gymnázium Ružomberok : Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany 54 : 08

            Naše družstvo tvorila zostava: Brózová Ema, Kubáňová Dorota, Kósová Henrieta, Švárna Lenka, Timková Tamara, Kubíková Nicol, Lukáčová Vanesa, Stopiaková Sofia, Oravcová Nina, Hanáková Lucia, Štefančová Mária.

            Majstrovstvá Slovenska sú vždy oslavou basketbalu, pretože sa na nich stretávajú tí najlepší z najlepších. Cítime nesmiernu radosť z postupu a zároveň veľký záväzok v tom, že práve naše študentky budú reprezentovať našu školu v termíne 10. – 11. mája 2023 pod deravými košmi v Piešťanoch. 

            Dievčatám blahoželáme k postupu a držíme palce na majstrovstvách SR.

             

            Mgr. Monika Bogniarová

          • Richard Juhás – víťaz celoslovenského kola ONJ

          • Nemecký jazyk, veľakrát zaznávaný, veľakrát prehliadaný, nestráca na svojom význame ani dnes. V Európe je stále silným komunikačným prostriedkom. Aj na našom gymnáziu sa vyučuje ako druhý cudzí jazyk.

            Obrovský úspech v nemeckom jazyku dosiahol náš študent Richard Juhás zo sexty. Po víťazstve v okresnom a krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku sa stal v školskom roku 2022/2023 víťazom 33. ročníka celoštátneho kola Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo 26. a 27. marca 2023 v Bratislave.

            Richardovi srdečne blahoželáme a veríme, že svoje schopnosti a vedomosti v nemeckom jazyku bude naďalej prehlbovať. Želáme mu ešte veľa takých krásnych úspechov a ďakujeme mu za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

             

            Mgr. Lucia Pechová

        • Spievam po francúzsky 2023
          • Spievam po francúzsky 2023

          • V piatok 24.3.2023 sa v Žiline uskutočnilo semifinále súťaže Spievam po francúzsky 2023. Zúčastnila sa ho aj naša žiačka z I.A Zuzana Pechová s piesňou Sunset od speváčky Adé. Sprevádzali ju dvaja hudobníci. Vystúpenie po hudobnej aj jazykovej stránke veľmi dobre zvládla a je to o to viac chvályhodné, že s francúzštinou začínala len tento školský rok v septembri. Z podujatia sme odchádzali nabití dobrou energiou, bohatší o nové skúsenosti a motivovaní pracovať na sebe ďalej.

            Celá táto milá akcia nám ukázala množstvo mladých slovenských talentov a aj veľmi živý záujem o francúzsky jazyk a kultúru. Veríme, že k našej talentovanej speváčke sa v budúcom roku pridajú aj ďalší žiaci z našej školy (nemusia to byť len francúzštinári), ktorí radi spievajú a radi by sa prezentovali verejne pred publikom.

            Zuzke ešte raz gratulujeme k výkonu a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Zuzana Švecová

            Vystúpenie Zuzany Pechovej

          • Práva a povinnosti

          • Pán Mgr. Zuberec Miroslav si pre študentov tercie dňa 31. 3. 2023 pripravil interaktívnu besedu na tému Práva a povinnosti. Venoval sa témam z Občianskeho zákonníka, Trestného zákona aj Trestného poriadku SR. Na konkrétnych príkladoch zo života žiakov vysvetlil aké právne úkony v akom veku môžu vykonávať. Od narodenia máme všetci spôsobilosť mať práva a povinnosti. Dovŕšením plnoletosti nadobúdame spôsobilosť na právne úkony. Na základe tejto spôsobilosti môžeme podpisovať zmluvy či disponovať so svojím majetkom. Pre žiakov je dôležitý medzník 14 rokov, pretože vtedy mladiství nadobúdajú trestnoprávnu zodpovednosť. Nesú zodpovednosť za svoje konanie. Pri každom svojom rozhodnutí by mladiství mali zvážiť možné dôsledky svojho konania. Pán Mgr. Zuberec žiakom tercie definoval protiprávne konanie s tým, že odlíšil trestný čin od priestupku. Študenti sa aktívne zapájali do besedy, prednášajúci ich právom pochválil.

            Ďakujeme pánovi Mgr. Zubercovi za zdarnú realizáciu preventívnej aktivity venovanú študentom našej školy. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

                                                                           Mgr. Tomajková Ivana

          • Prevencia násilia

          • Dňa 20. 3. 2023  študenti štvrtého ročníka rozširujúcej občianskej náuky absolvovali  vzdelávanie na tému Násilie. Preventívnu aktivitu viedol kpt. Mgr. Kubišta Dušan z Okresného riaditeľstva PZ v Ružomberku. Študentom zdôraznil, že násilie je porušovaním ľudských práv a slobôd, je to forma diskriminácie. Rozlišujeme fyzické a psychické násilie, sexuálne násilie, sociálne a ekonomické násilie. Každá forma násilia, vrátane vyhrážok, je protiprávna. Každý človek má právo na život bez násilia!  Ak viete, že vo vašom okolí dochádza k násiliu , volajte políciu t. č.: 158.  Oznámenie môžete urobiť aj anonymne na prokuratúre, súde alebo príslušnom Úrade práce sociálnych vecí a rodiny. Bezplatná linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212. Ďalšie informácie zamerané na prevenciu násilia môžete nájsť na stránke: www.zastavmenasilie.sk

            Ďakujeme kpt. Mgr. Kubištovi Dušanovi za preventívnu aktivitu zameranú proti násiliu.

                                                                                                     Mgr. Tomajková Ivana

          • Kvalifikácia do krajského kola v basketbale

          • V športovej hale T-18 sa vo štvrtok 23.03.2023 konala kvalifikácia do krajského kola v basketbale žiakov a žiačok stredných škôl. Po postupe z okresného kola mala naša škola zástupenie v obidvoch kategóriach. Dievčatá aj chlapci odohrali po jednom zápase s najlepšími družstvami z okresu Liptovský Mikuláš.

            G.Š.M ( chlapci ) - Gymnázium M. M. Hodžu LM ( 21:40 )

            G.Š.M ( dievčatá ) - Obchodná akadémia LM ( 56:13 )

            Chlapci odohrali veľmi bojovný a vyrovnaný zápas, ale na súpera, ktorý bol zložený prevažne s klubových

            hráčov to nestačilo. Súperovi gratulujeme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

            Dievčatá nástupili do zápasu ako veľký favorit, nakoľko dievčatá hrávali alebo hrávajú za miestny MBK.

            Od začiatku zápasu potvrdzovali svoje kvality a zápas doviedli do víťazného konca.

            Dievčatá si týmto víťazstvom vybojovali postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční 30.03.2023 v Ružomberku.

            Naším babám držíme palce v krajskom kole a všetci veríme v postup na Majstrovstvá Slovenska.

            Zostava: Dujava Radoslav, Hazucha Róbert, Klačko Filip, Ďurej Patrik, Dutka Samuel, Chlepko Matej, Jarina        Lukáš, Filipiak Lukáš, Rázga Richard, Michlík Jakub.

            Zostava: Kubáňová Dorota, Brózová Ema, Kósová Henrieta, Kubíková Nicol, Švárna Lenka, Lukáčová Vanesa, Stopiaková Sofia, Horváthová Alexandra, Štefančová Mária, Jarinová Veronika, Hanáková Lucia.

                                                                                                                                                    Mgr. Jakub Koreň

        • Spoznávame históriu nášho mesta
          • Spoznávame históriu nášho mesta

          • Vo štvrtok  23. marca 2023 nás naše kroky počas seminára z dejepisu zaviedli na ružomberský mestský cintorín, kde sme navštívili pietne miesta známych ružomberských osobností.

            Pri miestach ich posledného odpočinku sme si povedali mnoho zaujímavých informácií o živote a prínose konkrétnych zosnulých pre mesto i Slovensko. Našu úctu sme im prejavili aj zapálením sviečky na ich hrobe či hrobke.

            Ku koncu našej prehliadky sme sa dostali k zrekonštruovanému židovskému cintorínu. Vzhľadom na blížiace sa smutné výročie deportácií židovského obyvateľstva do koncentračných táborov  sme si minútou ticha a položením kamienkov pripomenuli tragický osud tejto komunity, ktorá tiež prispela k rozvoju nášho mesta a bola jeho neoddeliteľnou súčasťou.

            Dejiny Ružomberka sú pestré a životné príbehy jeho aktívnych obyvateľov sa môžu stať pre nás podnetom na zamyslenie, pokoru aj inšpiráciu.

             

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • English Week

          • Počas týždňa 13.3.-17.3.2023 sa na našej škole konal ďalší úspešný ročník kurzu English Week. Zúčastnila sa ho terajšia tercia a kvarta. Žiaci počas kurzu absolvovali 15 hodín angličtiny s americkým lektorom, ktorý mal pripravené zaujímavé aktivity a hry. Študenti mali jedinečnú možnosť obohatiť si slovnú zásobu o mnohé frázy týkajúce sa každodenných životných situácií. Bola to úžasná skúsenosť , ktorá im ukázala aká vie byť angličtina zábavná.
             

            Mgr. Tatiana Dudrová

             

            viac fotiek na našom FB

          • Kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej

          • Dňa 15.03.2023 sa v športovej hale T18 v Ružomberku konala kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej - mladšie žiačky. Našu školu reprezentovali žiačky z tried primy a sekundy.

            Kvalifikačného kola sa žúčastnili školy: Gymnázium Š. Moyzesa, ZŠ Klačno, ZŠ Černová. 

            Naše družstvo vyhralo obidva zápasy a zaslúžene postúpilo do okresného kola vo vybíjanej.

            Dievčatám gratulujeme k postupu a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            Zostava: Dorková Barbora, Němcová Natália, Odleváková Sára, Šindléryová Monika, Zubercová Alica, Hamdanová Iman - 1.P, Brózová Paula, Chovanová Victoria, Krajčiová Emma, Svrčanová Alžbeta, Veselovská Kristína - 2.P.

                                                                                                                                                        Mgr. Jakub Koreň

        • Poznávacia exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi a do Trnavy
          • Poznávacia exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi a do Trnavy

          • V symbolický dátum 14.3. 2023 sme navštívili Múzeum holokaustu v Seredi, aby sme si pripomenuli ťažký osud slovenského židovského obyvateľstva, ktoré ľudácky režim zbavil ľudských a občianskych práv a priniesol im utrpenie a smrť.

            Naši tretiaci a septimáni sa zúčastnili vzdelávacieho programu Úteky z táborov smrti a potom s lektorom absolvovali prehliadku vonkajších a vnútorných expozícii múzea. Múzeum holokaustu je po obsahovej i vizuálnej stránke na špičkovej úrovni, porovnateľnej so svetovými múzeami, a študentov mimoriadne zaujalo.

            Nenávistné slová sa môžu rýchlo zmeniť na činy a ľudia sa začnú správať neľudsky voči ostatným v minulosti ešte blízkym kamarátom, susedom, kolegom či spolubývajúcim. Preto by sme nemali strácať historickú pamäť.

            Zo Serede naše kroky viedli do „slovenského Ríma“, kde sme obdivovali zachovaný systém hradieb a historické centrum s množstvom sakrálnych pamiatok.

            Domov sme dorazili plní informácií, zážitkov, emócií a na ďalšiu historickú exkurziu sa tešíme už teraz!

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • Lyžiarsky kurz 2022/2023

          • V dňoch 13. - 17.2. a 20. - 24. 2. 2023 sa študenti 1. ročníka, kvinty a sekundy zúčastnili lyžiarskeho kurzu. Prvý kurz absolvovali triedy I.B a kvinta, druhý kurz triedy I.A a sekunda.

            Lyžiarsky kurz sa uskutočnil po dlhšej dobe pobytovou formou. Ubytovaní sme boli v krásnej podtatranskej obci Ždiar a svoje lyžiarske schopnosti sme zdokonalovali v lyžiarskom stredisku Bachledova dolina - DENY.

            Prvý týžden na lyžiarskom kurze nás sprevádzalo krásné, slnečné počasie, čo sme dokonale využili na lyžovanie a niektorí aj na opaľovanie sa na svahu. V strede týždňa sme výborné počasie využili aj na kratšiu turistiku po obci Ždiar a jeho okolí.

            Druhý týžden nás privítalo nepriaznivé počasie, ale napriek tomu sme lyžovali a absolvovali aj turistiku po obci a jej okolí. Vo voľnom čase si niektorí žiaci mohli dopriať relax a wellnes v neďalekom penzióne Ždiaranka.

            Oba lyžiarske kurzy sa zaobišli bez väčsích problémov a hlavne bez vážnejších zranení.

            Za vedúcich kurzov chceme poďakovať všetkým zúčastneným a hlavne inštruktorom a pomocným pedagogickým dozorom.

            Veríme, že si žiaci z neho odniesli pekné spomienky a budú aj naďalej lyžovať s úctou a rešpektovaním pravidiel bieleho kódexu.

             

            viac fotiek na FB školy

             

                                                                                                                                                                 Mgr. Jakub Koreň

        • Spolupráca s univerzitou v Kodani
          • Spolupráca s univerzitou v Kodani

          • Dňa 7.3. 2023 sme sa stretli s Line Beck Lindhardt a Katrine Puge, doktorandkami Aarhus University z Kodane (Dánsko). Išlo o úvodné stretnutie začínajúcej spolupráce medzi Gymnáziom v Ružomberku  a touto univerzitou. Stretnutia sa mal zúčastniť i pán profesor Bjarne Wahlgren, garant projektu z dánskej strany, no kvôli pracovnej vyťaženosti nemohol pricestovať.

            S Aarhus univerzitou budeme spolupracovať, a tým sa podieľať na ich projekte pod názvom Udržateľná kultúra zmeny. Projekt zastrešuje spoluprácu s ôsmimi strednými školami z Čiech, Poľska, Maďarska a Slovenska. Väčšinou ide o spoluprácu s odbornými školami. Naša škola má v tejto spolupráci výnimočné postavenie, pretože sme jediné gymnázium spomedzi všetkých doteraz zapojených škôl.

            Na prvom stretnutí sme predstavili náš rozbiehajúci sa projekt DiGi Hub a DiGi kompetenčné centrum, na ktorý sme získali grant od dánskej nadácie. Line a Katrine predstavili myšlienku ich projektu a zároveň v rámci spolupráce nám budú akousi pomocnou rukou pri riadení nášho nového projektu. Spolupráca s Univerzitou v Kodani bude prebiehať súbežne počas realizácie nášho projektu DiGi Hub a DiGi kompetenčné centrum.

            Cieľom tejto spolupráce je systematicky získavať nové skúsenosti a vedieť ich implementovať v bežnom vyučovacom procese, aby sa odzrkadlila požadovaná zmena výučby v jednotlivých predmetoch zapojených do digitalizácie.

            Lina a Katrin načrtli aj spoluprácu na workshopoch, ktoré sa v budúcnosti uskutočnia pre všetkých pedagógov našej školy a budú zamerané na rôzne témy podľa individuálnych potrieb našej školy. Veríme, že táto spolupráca umožní učiteľom nášho gymnázia kvalitatívne a systematicky rásť.

            Naši partneri z Aarhus University sú veľmi nadšení myšlienkou a ideou nášho projektu DiGi Hub a DiGi kompetenčné centrum. Zaujal ich hlavne fakt, že na ňom od začiatku z veľkej časti participujú študenti, ktorí prichádzajú s inovatívnymi nápadmi a pomáhajú i pri samotnej realizácii. Tento model spolupráce učiteľov so študentmi považujú za veľmi progresívny a inšpiratívny.

             

            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová, riaditeľka

            Mgr. Lucia Dzurendová, koordinátorka spolupráce s Aarhus University

          • Školské kolo 69. ročníka v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavovho Kubína

          •    Dňa 8.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo 69. ročníka v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavovho Kubína. Zo všetkých zúčastnených študentov najkrajší umelecký prednes predviedli Alžbeta Svrčanová zo sekundy a Karin Vajzerová z 1.B. 

               K dosiahnutému úspechu recitátorkám srdečne gratulujeme a držíme im palce v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína. 

                                                                                                                                          Mgr. Zuzana Guothová

          • Okresné kolo v mixvolejbale študentiek a študentov SŠ

          • 23.2.2023 sa uskutočnilo okresné kolo v mixvolejbale študentiek a študentov SŠ.

            Súťaže sa zúčastnili všetky ružomberské stredné školy. Družstvá boli v žrebovaní rozdelené do dvoch skupín. Naši študenti hrali v skupine B a jednoznačne zvíťazili nad SOŠ polytechnickou, SZŠ M. T. Schererovej a Školou úžitkového priemyslu. Vo finále sa študenti stretli s hráčmi víťazného družstva skupiny A – Gymnázia sv. Andreja. Hoci tento zápas naši študenti nevyhrali, získali krásne 2. miesto.

            Všetkým hráčom srdečne blahoželáme k dosiahnutému výsledku a ďakujeme im za ukážku pekných zápasov v duchu fair play.

            Zostava: Radoslav Dujava 4.A, Dorota Jankovičová 3.A, Lukáš Jarina 3.A, Viktória Kohútová 3.A,

                            Paulína Konfálová 4.A, Matúš Škoda 3.B, Karolína Zachová 4.B, Milan Žihlavník 3.A

                                                                                                                                                 Mgr. Zuzana Guothová

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15. 2. 2023 sa v Námestove konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci: v kategórii 1B Jakub Machajdík z kvarty a v kategórii 2A Richard Juhás zo sexty.  Naši študenti si zaslúžia pochvalu, pretože sa umiestnili na popredných miestach. Jakub Machajdík obsadil krásne 2. miesto a Richard Juhás bol vo svojej kategórii na 1. mieste, a tak postupuje do celoslovenského kola.

            K vynikajúcemu umiestneniu študentom blahoželáme a Richardovi prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole.

            Mgr. Lucia Pechová

        • Finančná olympiáda
          • Finančná olympiáda

          • Nadácia Partners v školskom roku 2022/2023 organizuje už 11. ročník celoslovenskej súťaže Finančná olympiáda. Je to vedomostná súťaž pre stredoškolákov, v ktorej si súťažiaci preveria svoje poznatky z ekonomiky. Zistia ako sa orientujú v základných ekonomických pojmoch, v poistných a bankových službách či v oblasti investovania. Súčasťou testov sú aj praktické príklady, kde študenti analyzujú výhodnosť bežných finančných produktov a služieb. Celoslovenská súťaž Finančná olympiáda prebieha v troch kolách. Prvé dve kolá sú online formou, tretie kolo prezenčne. Od 2. novembra 2022 do 2. februára 2023 bolo otvorené prvé kolo Finančnej olympiády. Naši študenti riešili 20 otázok online testu prvého kola. Organizátori súťaže informovali našu školu dňa 21. 2. 2023, že  úspešnými riešiteľmi prvého kola Finančnej olympiády a postupujúcimi študentmi sú Martin Blaško a Benjamín Jackanín, obaja zo 4. B triedy. Úspešný riešiteľ a postupujúci do druhého kola je aj Dávid Fedorek z 3. A triedy. Blahoželáme k postupu a držíme palce v druhom kole.

                                                                    Mgr. Tomajková Ivana