• Krajské kolo dejepisnej olympiády

          • Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši hostilo 19.4. krajské kolo dejepisnej olympiády a naši študenti nemohli chýbať. V kategórii A, ktorá je pre všetky ročníky SŠ, nás reprezentoval Richard Juhás zo septimy a v kategórii D, žiaci 8. ročníka a 3. ročníka osemročných gymnázií, zas Bianka Baloghová z tercie.
            Obaja naši študenti si počínali výborne a dosiahli veľmi pekné úspechy.
            Bianka sa vo svojej kategórii stala úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na 4. mieste.  Len tesne jej ušlo umiestnenie v prvej trojke.
            Richard patril medzi najlepších v teste a aj napriek miernej kritike práce, pre málo obrazového materiálu, to vďaka výbornej obhajobe stačilo na 2. miesto. Toto umiestnenie ho kvalifikuje na celoslovenské kolo.   

            Obom našim študentom gratulujeme k výborným výkonom a Richardovi držíme palce  na celoslovenskom kole.

            Mgr. Lopeň

        • Vzdelávaním k viacjazyčnosti
          • Vzdelávaním k viacjazyčnosti

          • Po dlhšom čase sme si hodiny francúzskeho jazyka opäť ozvláštnili aktivitami zameranými na rozvoj viacjazyčnosti. O problematike viacjazyčnosti (plurilingvizmu), plurilingválnych metódach a prístupoch vo vyučovaní cudzích jazykov som sa dozvedela viac v projekte Erasmus+ Vzdelávaním k viacjazyčnosti. Teoretická príprava sa uskutočnila ešte minulý rok a veľmi obohacujúcim a prínosným z hľadiska nadobúdania teoretických a najmä praktických zručností bol študijný pobyt v Nice. Ten v spolupráci s francúzskou vzdelávacou inštitúciou Francophonia zorganizovala Slovenská asociácia učiteľov francúzštiny.

            Nadobudnuté poznatky zavádzame do praxe na našej škole už od minulého roka pomocou rôznych aktivít a hier, ktoré sú zamerané na rozvoj viacjazyčnosti u našich žiakov. Zmyslom a cieľom všetkých týchto aktivít je podporiť učenie sa cudzích jazykov, vzbudiť záujem o ďalšie románske a iné jazyky či celkovo poukázať na rozmanitosť a bohatstvo jazykov a kultúr v Európe a v neposlednom rade aj zabaviť. Chceme tým prispieť k formovaniu našich žiakov - mladých a vzdelaných Európanov, ktorí sú dobre jazykovo vybavení a pripravení uspieť na rôznych európskych univerzitách či neskôr na trhu práce.

            Hry a aktivity, ktoré sme realizovali na hodinách francúzskeho jazyka, žiakov zaujali a boli príjemným spestrením bežných hodín, preto v tom budeme aj naďalej pokračovať.

                                                                                                                                                               Mgr. Zuzana Kurová
             

        • Školský e-shop znovu otvorený !
          • Školský e-shop znovu otvorený !

          • Po prvom ročníku Dňa Gymnázia v Ružomberku (16. apríl ) sa viacerí pýtali na e-shop. Mnohí chceli podporiť deň založenia nášho gymnázia v tričku, či inom merch oblečení, ale nemali ho zakúpené.

            E-shop je znovu otvorený a tentokrát dokonca s nižšími cenami. Ponuku voľnočasovej kolekcie ( mikiny, tričká, ruksaky, šiltovky a ďalších kúskov ) so školským logom nájdete na tomto linku:

            https://www.kraloveskoly.cz/ruzomberok/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 20. mája.

            (Môže sa stať, že ceny sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

             

          • Návšteva Národnej rady Slovenskej republiky

          •      Dňa 24. 4. 2024 sa študenti nášho gymnázia  zúčastnili vzdelávacej exkurzie do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť študentov s fungovaním parlamentu a procesom tvorby zákonov na Slovensku.

                 Po príchode do budovy Národnej rady sme boli srdečne privítaní sprievodcom, Mgr. Adamišinom, ktorý nám poskytol náhľad do histórie i práce nášho parlamentu a oboznámil nás aj s umeleckými dielami nainštalovanými v NR SR. Študenti mali možnosť navštíviť balkón rokovacej sály a z neho nahliadnuť do útrob parlamentu, kde sa konajú zasadnutia poslancov.

                 Keďže tento deň bol zároveň rokovacím, bolo tam naozaj rušno. Stretli sme sa s viacerými členmi parlamentu a poslanci Mgr. Horecký a Šmilňák nám venovali svoj čas a ochotne odpovedali na naše otázky.

               Celková atmosféra exkurzie bola veľmi pozitívna a inšpiratívna. Veríme, že aj táto skúsenosť pomôže študentom lepšie porozumieť dôležitosti politickej angažovanosti sa  občanov a presadzovania demokratických hodnôt v spoločnosti.

             

            Mgr. Katarína Bielená

        • Matematická olympiáda a Pytagoriáda 2024
          • Matematická olympiáda a Pytagoriáda 2024

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            Dňa 3.4.2024 sa konalo okresné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY.

            Študenti našej školy si mohli zmerať sily v Matematickej olympiáde so žiakmi ostatných škôl okresu Ružomberok.

            Veľmi nás tešia výsledky, ktoré dosiahli naši najlepší:

             Kategória Z6 (trieda príma) :

             Nela Stančoková 3.miesto

             Kategória Z7 (trieda sekunda) :

             Natália Němcová 4.miesto

            Dňa 26.marca 2024 sa v Žiline konalo krajské kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY 

             Kategória Z9 : 

            Z okresného kola postúpila a úspešnou riešiteľkou sa stala

            Dorota Pitáková (kvarta) 

             

            PYTAGORIÁDA 

            Dňa 10.4.2024 sa konalo okresné kolo Pytagoriády – matematickej súťaže,

            v ktorej ide o rýchle a pritom bezchybné riešenie príkladov.

            Našu školu úspešne reprezentovali:

             Kategória P6 (trieda príma)

             Nela Stančoková     

            Úspešnými riešiteľmi boli aj

            Kategória P8 (trieda tercia)

             Simona Jančiová

             Vilma Nedielková

             

             Všetkým srdečne blahoželáme.

               Mgr. Katarína Krajníková

             

        • Girl's day
          • Girl's day

          • Dňa 25. apríla mali žiačky nášho gymnázia výnimočnú príležitosť nahliadnuť do pracovného prostredia v troch popredných spoločnostiach v Bratislave – Siemens, Slovak Telekom a Univerzita Komenského. Tento nezabudnuteľný zážitok bol súčasťou Girl's Day, iniciatívy zameranej na podporu mladých žien v technických a inžinierskych oblastiach.

            Spoločnosť Siemens otvorila svoje dvere pre študentky s fascinujúcim pohľadom do budúcnosti zdravotníctva. Počas ich návštevy mali možnosť oboznámiť sa s najnovšími technologickými trendmi a inováciami, ktoré ovplyvnia budúci vývoj v oblasti zdravotníctva. Diskusie sa venovali nielen technickým aspektom, ale aj bezpečnostným otázkam vo svete kybernetiky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tejto dynamicky sa meniacej oblasti.

            V Slovak Telekome sa študentky zapojili do agilného tímu pracujúceho na projekte s využitím Scrum metódy. Ich úlohou bolo riešiť praktické problémy v oblasti reklamy a marketingu, pričom sa zameriavali na efektívne využívanie moderných digitálnych nástrojov. Táto skúsenosť im poskytla hlbší pohľad do sveta podnikania a agilného riadenia projektov.

            Na Univerzite Komenského študentky stretli odborníkov pracujúcich v oblasti umelej inteligencie. Táto interakcia bola príležitosťou nielen na spoznanie najnovších trendov v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti, ale aj na porozumenie tomu, ako sa tieto technológie integrujú do každodenného podnikateľského prostredia. 

            Girl's Day bol pre naše žiačky viac ako len príležitosťou nahliadnuť do sveta techniky a inovácií. Bol to dôležitý krok k osvojeniu si nových vedomostí a skúseností, ktoré im pomôžu pri ich ďalšom osobnom a profesijnom rozvoji. 

            Mgr. Kristína Šepeľová

          • Študenti tercie v Slovenskej národnej knižnici v Martine

          • Apríl je mesiac, kedy sa tercia dostáva pri výučbe dejepisu k témam slovenského národného hnutia a k Memorandu slovenského národa. Exkurzia do Martina, ktorý bol centrom kultúrneho života Slovákov v 18. storočí, je preto vhodným spestrením vyučovania a zároveň možnosťou zoznámiť sa s miestami, kde vznikal moderný národ.Naším prvým cieľom bolo Memorandové námestie. Tu sme porovnali súčasnú podobu s historickými zobrazeniami, urobili si výklad učiva a prešli panteón dejateľov v parku pred budovou Matice slovenskej.Následne sme sa presunuli do budovy Slovenskej národnej knižnice. Tu sme dostali výklad o histórii inštitúcie, mali sme možnosť vidieť veľmi zaujímavé knihy zo zbierok a prešli sme sa budovou, kde nám vysvetlili jej fungovanie. Študentov zaujali hlavne knihy zdobené zlatom, najmenšie knihy veľké ako zápalkové škatuľky či originál zatykača na Štúra, Hurbana a Hodžu.Čas nás však tlačil a návštevu Národného cintorína sme preto museli skrátiť.Cesta domov ubehla veľmi rýchlo a na jej konci sme mohli len skonštatovať, že zážitkové učenie má niečo do seba a musíme ho absolvovať častejšie.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • 18. apríl 2024 bol vyhlásený za Deň narcisov. Ide o jedinečnú verejno-prospešnú zbierku Ligy proti rakovine.

            Aj my sme našou troškou prispeli a pripli sme si tento jarný kvietok za všetkých, ktorí bojujú so zákernou chorobou.

            Ďakujeme všetkým darcom,

            vedenie školy.

          • Mestská konferencia ružomberského študentského parlamentu

          • Vo štvrtok 18.4. sa v aule Spojenej školy v Ružomberku uskutočnila prvá konferencia, ktorú organizoval Mestský študentský parlament. V rámci programu konferencie boli predstavení členovia MŠP a jeho aktivity, súťažili sme v kvíze Kahoot a počúvali prednášku, ktorú si pripravili zamestnanci PRERODu. Členkou mestského parlamentu za našu školu je Simona Uhliarová, ktorá sa podieľala aj na organizácii konferencie, zároveň nás na stretnutí zastupovali ďalší študenti a členovia nášho školského parlamentu. A to bolo na celej akcii to najlepšie..jediní dospeláci, ktorí pomohli s touto akciou boli zamestnanci PRERODu, všetko ostatné pripravili a zorganizovali samotní študenti. A k tomu ako sa im to podarilo im gratulujem a teším sa na ďalšiu akciu.

            Ľubomír Antol

        • Deň GymRK
          • Deň GymRK

          • Gymnázium v RK oslávilo dňa 16.4.2024 svoje 295. narodeniny. V tento deň v roku 1729 bola podpísaná zakladacia listina nášho gymnázia.

            Pri tejto príležitosti vyhlásil študentský parlament spolu s vedením školy Deň gymnázia. Pripomenuli sme si ho tým, že sme prišli do školy v „merch“ oblečení gymnázia. Zároveň sme vyhlásili súťaž o originálny názov tohto dôležitého dňa, ktorý si chceme pripomenúť každoročne. Vaše návrhy posielajte cez edupage alebo na mail p.riaditeľke školy.

            V tento deň dostal každý pri vstupe do školy odznak, príp. pero s logom gymnázia.

            Tí, ktorí ešte tričko či mikinu nášho gymnázia nemáte, budete mať možnosť zakúpiť si ich na konci mesiaca, keď znovuotvoríme eshop.

            V tento deň sa doobeda uskutočnil i florbalový turnaj tried, ktorého víťazom sa stala trieda sexta. Blahoželáme !

            Viac foto: FB Deň GymRK 

        • Olympiáda kritického myslenia - pódium krajského kola patrí nám!
          • Olympiáda kritického myslenia - pódium krajského kola patrí nám!

          • Dňa 19. marca 2024 sa uskutočnilo online krajské kolo Olympiády kritického myslenia. Zo školského kola do neho postúpilo z našeho gymnázia 7 študentov a ani v hustej konkurencii 295 súťažiacich zo stredných škôl Žilinského kraja sa nestratili.

            Dávid Fedorek zo IV.A si ešte vylepšil svoje výborné umiestnenie z minulého ročníka a dosiahol 1. miesto. Skvelo mu konkuroval spolužiak z triedy Matej Blahút, ktorý obsadil 3. miesto.

            Chalani gratulujeme a držíme palce na celoslovenskom kole v Bratislave 6. júna.

            Za výbornú reprezentáciu školy ďakujeme aj ostatným zúčastneným (Jakub Bielený a Richard Juhás zo sexty, Barbora Sanigová a Lucia Šimková z III.B a Alexandra Budiaková z II.A)

             

            PhDr. Martin Karkošiak

          • Celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Obrovský úspech v nemeckom jazyku aj v tomto školskom roku 2023/2024 dosiahol náš študent Richard Juhás zo septimy.

            Po víťazstve v okresnom a krajskom kole 34. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku postúpil do celoslovenského kola, ktoré sa konalo 24. a 25. marca 2024 v Bratislave a vo svojej kategórii 2B sa umiestnil na krásnom 2. mieste.

            Richardovi srdečne blahoželáme a veríme, že svoje schopnosti a vedomosti v nemeckom jazyku bude naďalej prehlbovať. Želáme mu ešte veľa takých krásnych úspechov a ďakujeme mu za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

            Mgr. Lucia Pechová

        • Južné Francúzsko
          • Južné Francúzsko

          • V dňoch 3.- 9.4.2024 absolvovala päťdesiatka žiakov nášho gymnázia jazykovo-poznávaciu exkurziu do malebných regiónov južného Francúzska: Provensálska a Azúrového pobrežia.

            Každý deň sme hneď po raňajkách v hoteli odchádzali spoznávať nové mestá a miesta plné histórie, prekrásnej prírody, milých ľudí, francúzskej kultúry a nádherného francúzskeho jazyka. Do hotela sme sa vracali až v neskorých večerných hodinách, doslava sa len vyspať a na druhý deň pokračovať v objavovaní úžasných miest.

            Bolo to náročné z hľadiska fyzickej kondície, neustálych presunov a nevyspatia sa, ale isto to všetko stálo za to. Keď sme cestovali takú diaľku, chceli sme vidieť čo najviac. Poväčšine to bola "mestská turistika", v rámci možností (nie sme otužilci ) sme však vyskúšali aj more a pláže. 

            Nezabudnuteľným zážitkom na celý život bola túra do Verdonského kaňonu. Je to najväčší kaňon v Európe, ponúka nádherné výhľady, úzke rokliny, cez ktoré preteká tyrkysovo sfarbená rieka Verdon. Väčšina návštevníkov tento kaňon prejde autami, motorkami a autobusmi hornou úzkou cestou. Zastavia sa, urobia pár vyhliadkových záberov a idú ďalej. My sme si však tento zážitok prešli na vlastných nohách. Autobus nás vysadil nad kaňonom, úzkymi turistickými chodníkmi sme zostúpili dolu k rieke Verdon, pokračovali sme popri jej toku a následne nás čakal výstup hore, naspäť k ceste, kde na nás čakal autobus. Bola to poriadna turistická vychádzka, mali sme šťastie na počasie, provensálske slnko hrialo, rieka Verdon bola čarovná. Mnohí počas tejto túry siahli hlboko do svojich fyzicko-kondičných rezerv, ale všetci sme to zvládli a môžeme byť na seba hrdí. Prešli sme takmer 8 km v náročnom horskom teréne, múdre hodinky nám ukázali, že sme "zdolali" 97 poschodí. 

            Počas exkurzie sme navštívili mestá - perly južného Francúzska:

            - kniežatstvo Monaco, kde sme navštívili Oceánografické múzeum, katedrálu, v ktorej sú pochovaní členovia vládnucej dynastie Grimaldiovcov, Kniežací palác, videli sme vojenskú ceremóniu na počesť Cudzineckej légie a prešli sme sa aj po okruhu F1

            - z Monaca sme sa vlakom presunuli do francúzskeho dovolenkového mesta Nice. Užili sme si výhľad na mesto z návršia Starého zámku, prešli sme sa po známej Promenáde Angličanov, posedeli a oddýchli si na pláži, niektorí aj vyskúšali Stredozemné more

            - Arles: mesto s veľmi dobre zachovanými stavbami z obdobia Rímskej ríše a zo stredoveku. Je to mesto s najväčšou koncentráciou pamiatok UNESCO na m2. Vošli sme do rímskej Arény (obdoba kolosea), kde práve prebiehali hodiny dejepisu v dobových kostýmoch; navštívili sme rímske divadlo pod holým nebom; Radnicu mesta, ktorá má jedinečnú vstupnú halu so stropnými klenbami bez oporných stĺpov; katakomby; stredoveký kláštor

            - Camarque: prírodná rezervácia známa tisíckami voľne žijúcich plameniakov. My sme ich videli len zdiaľky, nakoľko v tomto ročnom období ešte len začínajú prilietať z južných destinácií 

            Avignon: všetci učiaci sa francúzštinu poznajú známu detskú pesničku o Avignonskom moste "Sur le pont d´Avignon", takže tento most sme aj navštívili. Avignon je preslávený Pápežským palácom, ktorý bol v stredoveku isté obdobie sídlom pápežov. Ide o veľmi rozsiahli palácový komplex, jeho reálna prehliadka je spojená aj s virtuálnou, vďaka čomu reálne vidíte jednotlivé sály a to čo z nich ostalo a virtuálne cez tablet pozorujete ako boli miestnosti zariadené, vyzdobené, čo sa pripravovalo v palácovej kuchyni, apod.

            - Pont du Gard: časť starého rímskeho akvaduktu, teda vodovodu. Majestátna stavba zaradená medzi pamiatky UNESCO. V múzeu sme sa vďaka filmu a názorným maketám detailne dozvedeli ako v dávnej dobe mohli ľudia bez veľkej techniky postaviť takéto dielo

            - Grasse: hlavné mesto parfémov; navštívili sme jednu z tradičných parfumérií, kde sme mohli vidieť pracovisko tzv.nosov (vysoko špecializovaní ľudia, ktorí miešajú a navrhujú zloženie parfémov), videli sme výrobnú linku, zoznámili sme sa s kompozíciami základných typov parfémov, hádali sme zloženie rôznych vôní a v obchode sme si mohli parfémy aj zakúpiť

            - Antibes: pitoreskné mesto na pobreží Stredozemného mora; prešli sme sa hradbami mesta, ktoré sú postavené na morských útesoch; navštívili sme vyhliadku pri majáku nad mestom.

            Pre viac fotiek z jednotlivých miest, kliknite na:

            Monaco, Nice

            Arles 

            Verdon 

            Avignon 

            Pont du Gard

            Grasse

            Antibes

            Mgr. Iveta Kmeťová

        • Gymnazistky potvrdili úlohu favorita a postupujú na Školské majstrovstvá Slovenska v basketbale
          • Gymnazistky potvrdili úlohu favorita a postupujú na Školské majstrovstvá Slovenska v basketbale

          • Dňa 10.4.2024 sa v športovej hale T-18 v Ružomberku konalo krajské kolo v basketbale študentiek stredných škôl. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev (Gymnázium Ružomberok, Stredná športová škola Žilina, Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany, Gymnázium P. O. Hviezdoslava Dolný Kubín, Gymnázium J. M. Hurbana Čadca). Naše dievčatá nenechali nič na náhodu. Svoje hráčske schopnosti a tímového ducha predviedli v každej hre. Výbornou obranou a nasadením nedovolili súperovi bodovať. Za podpory fanklubu v každom zápase doslova valcovali súperov. Táto úspešná séria zápasov nám otvára dvere na školské MSR, ktoré sa budú konať 29.-30.4.2024 v Šamoríne. Dievčatám blahoželáme k postupu a držíme palce, aby uhrali čo najlepší výsledok na celoštátnej úrovni.

            Zostava: Golisová Natália, Hanáková Lucia, Redjugová Alexandra, Sališová Viktória, Jarinová Veronika, Kajdová Nella, Kajdová Stella, Oravcová Michaela, Oravcová Nina, Remenárová Alexandra, Štefančová Mária.

                                                                                                                                                      Mgr. Monika Bogniarová

        • Triedne schôdze Rady rodičov
          • Triedne schôdze Rady rodičov

          • Rada rodičov a vedenie školy pozývajú všetkých rodičov a zákonných zástupcov na triedne schôdze RR, ktoré sa uskutočnia dňa 18.apríla 2024 ( štvrtok ) o 15. 30 hod.

            Po ich ukončení budú mať rodičia možnosť oboznámiť sa s priebežnými študijnými výsledkami, správaním a dochádzkou svojich detí.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

                                                                                            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová

                                                  riaditeľka školy

          • Deň vody

          • Tesne pred odchodom na Veľkonočné prázdniny si naša škola pripomenula Deň vody. Akciu premiérovo pripravovala študentská rada v spolupráci s vybranými vyučujúcimi. Cieľom bolo zábavnou formou študentov poučiť o využívaní vody a hrozbách, ktorým najvzácnejšia tekutina na planéte čelí.
            Študenti na hodinách informatiky pripravili bannery so základnými informáciami o vode na Zemi. Tiež vytvorili kvízy v aplikácii Kahoot, ktoré za zobrazovali počas prestávok na obrazovkách po škole a študenti si tak mohli zmerať všeobecné vedomosti o využívaní vody.  
            Študenti prímy zas na hodine výtvarnej výchovy vytvorili plagát, ktorým upozorňujú, že pitná voda na Zemi nie je nevyčerpateľná.
            Na poslednú vyučovaciu hodinu mali študenti pripravenú súťaž medzi triedami. Týkala sa vedomostí o vode získaných v škole a zároveň vlastnej tvorivosti.
            Odchod na prázdniny sme si spestrili zaujímavými aktivitami a zábavnou formou sme si rozšírili naše poznatky o vode na planéte.

             

        • Zábavno-vedomostný kvíz
          • Zábavno-vedomostný kvíz

          • V štvrtok 4. apríla sa na našej škole konala mimoškolská aktivita, ktorá spájala zábavu s vedomosťami. S témou "Všeobecný prehľad" sme usporiadali zábavno-vedomostný kvíz, ktorý zjednotil žiakov a učiteľov v príjemnej atmosfére.

            Do kvízu sa zapojilo celkovo 12 tímov, ktoré sa skladali zo žiakov rôznych ročníkov našej školy. Každý tím priniesol so sebou jedinečnú kombináciu znalostí a nadšenia, aby sa pokúsil zvíťaziť.

            Kvíz ponúkal rôznorodé úlohy a zábavné výzvy. Súťažné kolá boli rozdelené na štyri časti: hudobné, kvízové, pamäťové hry a hádanky. Tieto rôznorodé kategórie poskytovali príležitosť každému tímu preukázať svoje schopnosti a zručnosti. Hudobné kolá priniesli nezabudnuteľný zážitok, keď tímy súťažili v rozpoznávaní melódií a textov piesní. Kvízové otázky testovali všeobecné vedomosti a užitočné informácie z rôznych oblastí. Pamäťové hry vyžadovali sústredenosť myslenia, zatiaľ čo hádanky prinášali do hry prvok zábavy a logického uvažovania a rýchlosti.

            Po náročných a napínavých kolách sa tímy zhromaždili, aby sa dozvedeli výsledky. Gratulujeme výhercom kvízu, tímu s názvom "Elita", žiakom zo septimy. Na 2. mieste sa umiestnil tím zložený zo žiačok z kvarty a na 3. mieste sa umiestnil tím v zložení našich štvrtákov. Napriek súťaživosti sa každý tešil zo skvelého dňa plného zábavy a nových zážitkov.

            Veľká vďaka patrí žiačkam Laure Marenčíkovej a Sofii Penjakovej ktoré pomohli pri organizácii kvízu, a najmä všetkým zúčastneným žiakom za vytvorenie príjemnej súťaživej atmosféry. 

          • Kvalifikácia do krajského kola v basketbale

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami v stredu 27.03.2024 sa odohrala kvalifikácia do krajského kola v basketbale. Všetky zápasy sa odohrali v športovej hale T18 na ulici Plavisko v Ružomberku. O postup na krajské kolo bojovali víťazi okresných súťaží z mesta Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Naše Gymnázium malo zastúpenie v hre basketbal 3x3 mladšie žiačky a v hre basketbal 5x5 chlapci a dievčatá stredné školy.

            Mladšie žiačky nastúpili ako prvé na zápas a potvrdili úlohu favorita duelu a bez menších problémov zvíťazili nad ZŠ s MŠ Okoličianska z LM pomerom 22:2. 

            Na ďalší zápas nastúpili dievčatá stredných škôl. Aj v tomto zápase sme boli veľký favorit a povinnosťou bolo vyhrať zápas a postúpiť na krajské kolo. Baby nič nepodcenili a zápas vyhrali 41:17 s Obchodnou akadémiou LM.

            Posledný zápas obstarali chlapci z nášho gymnázia a chlapci z gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši, ktorí prišli na zápas pod vedením nášho bývalého kolegu Mgr. Jána Demčáka. Zápas mal teda oveľa väčší náboj ako inokedy. Nastúpili sme s odhodlaním zabojovať o čo najlepší výsledok proti súperovi, ktorý mal v mužstve väčšinu hráčov basketbalu. Zápas skočil v náš neprospech 12:40 a súper zaslúžene postúpil do krajského kola.

            Mladšie žiačky odohrajú krajské kolo v Martine a študentky odohrajú svoje zápasy krajského kola na domácej pôde v Ružomberku.

            Dievčatám gratulujeme k postupu a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

             

             

             

             

                                                                                                                                                    Mgr. Jakub Koreň

        • Slávnostná inaugurácia vitríny úspechov Alenky Kánovej
          • Slávnostná inaugurácia vitríny úspechov Alenky Kánovej

          • Utorok 26. marec bol u nás v škole výnimočný deň v duchu ideálov olympizmu v rámci projektu "Pozdrav Olympijským hrám v Paríži 2024". A hlavne to bol deň venovaný absolventke nášho Gymnázia, úspešnej športovkyni, držiteľke piatich medailí z paralympiád, pani Alenke Kánovej Alena Kanova .

            Medzi hosťami sme privítali primátora mesta Ružomberok, zástupcov Francúzskej aliancie Banská Bystrica , ako i ďalších hostí.

            Deň sme zahájili ráno olympijským ceremoniálom, počas ktorého bola Alenka dekorovaná vavrínovým vencom a Pierre de Coubertin nás po francúzsky (s tlmočením) krátko previedol históriou OH, predstavil nám ich symboly a ideály. Následne Alena Kanova otvorila stolnotenisový turnaj žiakov. Súbežne s turnajom sa konala beseda s našou úspešnou paralympioničkou spolu s autogramiádou.

            Vyvrcholením príjemného dopoludnia bola inaugurácia vitríny úspechov Alenky Kánovej. Súčasťou vitríny je medaila z prvých majstrovstiev sveta v Paríži v roku 1998, ktorú Alenka, ešte ako študentka školy, darovala nášmu gymnáziu. Vďaka osobnému nasadeniu vtedajšieho riaditeľa školy, p.Františka Diana, mala Alenka Kánová umožnené študovať na našom gymnáziu a roky mala medaila čestné miesto v kancelárii riaditeľa školy.

            Počas inaugurácie vitríny Alenka slávnostne podpísala stolnotenisovú raketu a knihu, ktoré budú mať svoje čestné miesto spolu s pamätným listom vo vitríne.

            Po ukončení stolnotenisového turnaja mal jeho víťaz Jakub Piták z kvinty česť zahrať si so šampiónkou tohto športu. Výzvu riaditeľky školy zahrať si s Alenkou následne prijal i pán primátor Ľ. Kubáň.

            Keďže koncom marca Alenka oslavuje svoje meniny i narodeniny, pripravili sme pre ňu malé pozornosti, kyticu a stolnotenisovú tortu. Sme hrdí na našu absolventku Alena Kanova, želáme jej život naplnený šťastím, spokojnosťou, láskou, úspechmi a milujúcimi ľuďmi navôkol. Nech sa jej aj naďalej darí plniť si predsavzatia a sny. Jeden z nich sa pravdepodobne blíži v podobe paralymijských hier v Paríži.

            Veľká vďaka patrí i našel bývalej kolegyni Janke Fričovej, iniciátorke a spolurealizátorke myšlienky tohto projektu.

            viac foto na našom FB 

        • Prekvapenie od študentov
          • Prekvapenie od študentov

          • Posledný deň vyučovania pred veľkonočnými prázdninami nás milo prekvapili zástupcovia študentov. Cez veľkú prestávku nám prišli zablahoželať ku Dňu učiteľov.

            Slová, ktoré adresovali učiteľskému zboru, boli krásne a srdečné.

            Milí naši študenti,

            ( tí, ktorí ste si spomenuli, i tí, ktorí si spomeniete pri čítaní týchto riadkov ) 

            veľmi pekne Vám všetkým ďakujeme !

            Takéto gestá pozornosti robia našu školu príjemným miestom vzájomného spolunažívania.

            Prajeme všetkým príjemné a veselé prežitie veľkonočných sviatkov !

            Vaši učitelia a vedenie školy