• Centrum popularizácie fyziky

          • Dňa 14.2. 2024 žiaci sekundy a tercie pod vedením prof. Krajníka a prof. Krajníkovej navštívili Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha v Martine.
            PaedDr. Jozef Beňuška, PhD. pripravil zaujímavé interaktívne fyzikálne experimenty, do ktorých sa aktívne zapájali žiaci zúčastnených tried.
            Popri fyzikálnej časti exkurzie sme navštívili aj Slovenské národné múzem v Martine a pod vedením lektorky sme si prezreli stálu expozíciu múzea.

            Mgr. Miroslav Krajník

        • Regionálne kolo v robotike First Lego League
          • Regionálne kolo v robotike First Lego League

          • Dňa 14. 2 .2024 sa na pôde Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach uskutočnilo regionálne kolo súťaže First Lego League - turnaj pre kategóriu Challenge a festival pre kategóriu Explore.

            V kategórii Challenge našu školu reprezentovali žiaci kvinty, ktorí si dali tímove meno

            Ružomberskí titáni ":  Laura Marenčíková, Sofia Penjaková, Gabika Pagáčová, Šimon Milan a Matúš Podskuba.

            Na turnaji tímy súťažili v štyroch rovnocenných častiach – Robot Game, Návrh robota, Inovačný projekt a Základné hodnoty.

            Všetkým zúčastneným kvintánom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Renáta Kodríková

          • Valentín - oslava lásky

          • Láska je vzácna, spája nás a posilňuje našu existenciu. Nezabúdajme, že láska nie je len o veľkých gestách a romantických okamihoch. Je to aj o malých prejavoch starostlivosti a radosti, ktoré si delíme s tými, ktorých máme radi. Veľká časť lásky je v tom, ako robíme jeden druhému radosť prostredníctvom drobností a záujmu o ich každodennú pohodu. 

            Takéto malé gestá lásky mohli žiaci nášho gymnázia urobiť prostredníctvom valentínskej pošty, kedy mohli potešiť niekoho, koho majú radi - spolužiakov, učiteľov, ale aj nepedagogických zamestnancov školy. Bola to príležitosť prejaviť svoju lásku a oceniť tých, ktorí robia našu školu príjemným miestom pre učenie a spoločné prežívanie. Aby sme zabezpečili doručenie valentínskych prekvapení, naša škola mala svojich vlastných valentínskych poštárov, ktorí sa starali o distribúciu pošty medzi žiakov a zamestnancov. Tento deň bol plný radosti, veselých prekvapení a príležitostí prejaviť svoju lásku vo všetkých jej podobách.  

            Nechajme tieto maličkosti posilniť naše vzťahy nie len počas Valentína, aby nám prinášali radosť v každom okamihu nášho života.

             

            Mgr. Kristína Šepeľová

        • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

          • V piatok 9.2.2024 sa traja žiaci z našej školy zúčastnili krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku v Žiline.

            Najlepšie si počínala Simona Jančiová z tercie, ktorá sa vo svojej kategórii umiestnila na veľmi peknom treťom mieste. Srdečne jej gratulujeme a tešíme sa z jej úspechu.

            Rovnako tak chceme zagratulovať aj Alexandre Budiakovej z 2.A a Šimonovi Ševčíkovi zo septimy, ktorí nás tiež veľmi pekne reprezentovali a v silnej konkurencii skončili obaja na štvrtom mieste.

            Všetkým trom prajeme, aby sa im aj naďalej darilo a stále mali chuť zdokonaľovať sa v tomto krásnom jazyku.

            Félicitations!

                                                                                                                                                          Mgr. Zuzana Kurová

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 24.1.2024 sa konalo okresné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY.

            Študenti našej školy si mohli zmerať sily v Matematickej olympiáde  kategória Z9 so žiakmi ostatných škôl okresu Ružomberok.

             

            Veľmi nás teší výsledok Doroty Pitákovej z kvarty, ktorá sa umiestnila na 1. miestepostupuje do krajského kola MO.

             

            Dňa 30.1.2024 sa konalo aj školské kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY kategória B,C.

            Úspešnými riešiteľmi, ktorí postupujú do krajského kola sú :

             

            1.-2. miesto  Michal Lazík                           1.A

                                   Sofia Penjaková                     kvinta

            3.miesto       Daria Konstantynova            1.B

             

             Všetkým srdečne blahoželáme.   

             Mgr. Katarína Krajníková                                               

        • SÚŤAŽ: Pozdrav Olympijským hrám v Paríži
          • SÚŤAŽ: Pozdrav Olympijským hrám v Paríži

          • V rámci projektu Pozdrav Olympijským hrám v Paríži vyhlasuje vedenie Gymnázia výtvarnú súťaž:

            Pohľadnica pre OH 2024 v Paríži.

            Súťaží sa v 4 kategóriách:

            1. príma - sekunda

            2. tercia - kvarta

            3. kvinta- sexta         1. -  2. ročník

            4. septima - oktáva   3. -  4. ročník

             

            Ďalšie informácie sú na priloženom plagáte.

            Dúfame, že sa zapojíte vo veľkom počte, tešíme sa na všetky kreatívne a originálne diela.

        • Teplákový deň
          • Teplákový deň

          • Dňa 2.2.2024 sa na našej škole konal TEPLÁKOVÝ DEŇ.

            My, členovia študentského parlamentu, sme si pre všetkých prichystali zaujímavú aktivitu na spríjemnenie piatkového doobedia. Aby sme študentov motivovali, prišli sme s menšou súťažou o najbláznivejšiu teplákovú fotku triedneho kolektívu. Hlasovanie prebiehalo na našom školskom Instagrame, do ktorého sa mohli zapojiť všetci študenti, rodičia a učitelia.

            Výhercami sa stala trieda 4.A, ktorá získala odmenu - zaslúžený deň bez písomného a ústneho skúšania.

            Chceli by sme sa poďakovať všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšie bláznivé aktivity.


            Váš študentský parlament !

            viac fotiek na našom FB

          • Regionálne kolo v robotike - 6.2.2024

          • V utorok, 6. februára sa družstvo z našej školy zúčastnilo Regionálneho kola  robotike v Poprade.

            Dorotka Cibiková, Dorotka Pitáková z Kvarty, Samuel Suchoň z II.B a Šimon Kohút z II.A pod názvom Robo Bobo reprezentovali našu školu v konkurencii ďalších siedmich tímov z Levoče, Liptovského Mikuláša, Lipotvského Hrádku, Martina a Popradu.

            Súťaž pozostáva zo štyroch disciplín:

            - robot game, kde naprogramované roboty plnia rôzne nisie. Za túto časť boli zodpovední najmä chlapci.

            - inovačný projekt, ktorý študenti musia spracovať na vysokej úrovni a výsledky svojej práce aj patrične odprezentovať. Inlovačný projekt na tému aplikácia, ktorá spojí ľudí pri vyhľadávaní kultúrnych podujatí v určitom meste bola vychválená porotou a hlavné zásluhy na tom majú naše dievčatá, ktoré tomu venovali veľmi veľa času;

            robot dizajn, v tejto časti chlapci opisovali stavbu a všetky súčiastky na robotovi, ktoré si postavili.

            základné hodnoty, komisia v tejto časti dávala súťažiacim rôzne otázky, ktorými sledovala odpovede jednotlivých tímov a vyhodnocovala, ako kto spolupracoval, ako prekonával prekážky, ako reagoval a vystupoval pred komisiou, aj keď mohli byť otázky tak trochu "na telo" . Subjektívne posudzovali, ktorému družstvo to pri príprave fungovalo najlepšie.

            Nepodarilo sa nám síce zvíťaziť, ale keďže to bolo prvýkrát, čo sme sa do tejto súťaže zapojili, nazbierali sme cenné skúsenosti, aby sme v budúcnosti mohli byť oveľa silnejší.

             

            Viac fotiek nájdete na našom facebooku: https://www.facebook.com/Gymrk.sk

          • Lepšie je raz zažiť, ako stokrát počuť z úst učiteľov

          • V piatok 26.01.2024 sa žiaci tercie a I.A zúčastnili exkurzie do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch. Nevedeli, čo ich čaká, takže do zariadenia vstupovali so zvedavosťou i rešpektom. Hneď pri vstupe museli odovzdať mobilné telefóny a preukázať svoju totožnosť, čo navodilo pocit vážnosti a ešte väčšiu chuť zistiť, čo sa skrýva za vysokými plotmi a múrmi budov v areáli, do ktorého vstúpili.

            V prvej časti žiaci absolvovali prednášku o návykových látkach. JUDr. Katarína Kocianová z Okresnej prokuratúry v Martine žiakom predstavila trestný zákon pojednávajúci o tejto problematike a sprostredkovala žiakom informácie o trestných sadzbách za držbu či dílerstvo drog. V nasledujúcej časti sa s nami preventistka kpt. PhDr. Ľudmila Húsková z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine podelila o svoje skúsenosti z praxe a porozprávala o drogovej trestnej činnosti. Pre žiakov mala tiež pripravené ukážky známych i menej známych drog. Potom sa miestnosť, v ktorej sa žiaci nachádzali, zmenila na „súdnu sieň". JUDr. Kocianová žiakom vysvetlila, ako prebieha celý proces od zatknutia osoby až po jej odsúdenie a umiestnenie do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Vybraní žiaci mali možnosť si odskúšať, aké je to mať na sebe oblečený odev príslušníka Policajného zboru, člena Zboru väzenskej a justičnej stráže, talár prokurátora, obhajcu či žalobcu, a aspoň na krátky okamih sa ponoriť do rolí týchto osôb. Veľmi pútavé, i s dávkou humoru, bolo tiež rozprávanie vedúceho oddelenia výkonu trestu mjr. Mgr. Igora Keményho, ktorý žiakom opísal, ako to funguje „za mrežami" a ako vyzerá denný režim odsúdených väzňov - mužov, žien i detí. Asi najzaujímavejšou časťou programu bola pre žiakov beseda so samotným odsúdeným, na ktorú s napätím všetci čakali. Vyrozprával im svoj životný príbeh a opísal cestu, ktorá viedla až k jeho zatknutiu a odsúdeniu, ako aj obdobie odpykávania si trestu. Po tom, ako ukončil svoje rozprávanie, mali žiaci možnosť klásť mu otázky, čo niektorí aj využili. 

            Školská akcia mala preventívny charakter a jej cieľom bolo poskytnúť žiakom reálny pohľad na trestnú činnosť u mladistvých, a tiež zvýšiť právne povedomie u žiakov. Žiaci akciu hodnotili veľmi pozitívne. Slová, ktoré si vypočuli, ich donútili zamyslieť sa nad rôznymi vecami a zanechali v nich silný dojem. Veríme teda, že táto exkurzia svoj účel aj splnila.

                                                                                                                                       Mgr. Zuzana Dorníková

          • Danubiana a Kubo

          • Štvrtáci v Bratislave po stopách umenia

            25. januára 2024 sme so študentmi štvrtých ročníkov navštívili Múzeum moderného umenia Danubiana (Danubiana Meulensteen Art Museum) a divadelné predstavenie Kubo v SND. Maturanti mali možnosť vidieť stálu expozíciu moderných umeleckých diel v príjemnom otvorenom prostredí s kulisou vôd Dunaja. Sochy, obrazy, fotografie lákali k úvahám o zmysle umenia, ale aj k pohybovým kreáciám našich študentov. To všetko priamo v centre vodného diela Čunovo.

            O niečo neskôr sme už na červenom koberci vyčkávali reprízu veselohry Kubo, ktorú sme už na scéne SND videli. Mohli sme pozorovať rozdiely v interpretácii tej istej hry a uvedomiť si mieru improvizácie hercov. Niektoré úlohy sú po fyzickej a psychickej stránke veľmi náročné, ako to bolo aj v prípade hercov, ktorí stvárnili Kuba a Aničku. Aktuálnu úpravu konca hry do podoby začínajúcej diktatúry by sme však v tejto pôvodne nenáročnej veselohre nepredpokladali.

            Vnímanie umeleckých diell vyvoláva emócie, ktoré častokrát pozitívne prekvapia a poskytnú prijímateľovi iné rozmery okolitého sveta. Našim žiakom tento zážitok sprostredkovali prof. Guothová, Karčová a Kudličková.

             

            Mgr. Daniela Kudličková

        • #WeRemember – pamätáme a nezabúdame
          • #WeRemember – pamätáme a nezabúdame

          • Na našej škole sme si pripomenuli Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu reláciou v školskom rozhlase a na hodinách dejepisu sme sa zapojili do celosvetovej iniciatívy #WeRemember – pamätáme a nezabúdame a tak vyjadrili solidaritu voči tomu, čo zažili naši spoluobčania počas holokaustu.

            27. januára pred 79-timi rokmi Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný tábor Auschwitz - Birkenau, ktorý bol najväčší z nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.

            V táboroch Auschwitz, Sobibor, Treblinka, Majdanek, Belzec a ďalších zavraždili nacisti a ich kolaboranti 6 miliónov Židov ako aj milióny ďalších ľudí vrátane Rómov, ľudí so zdravotným postihnutím, s inou sexuálnou orientáciou i politických odporcov.

            Počas holokaustu zahynulo aj približne 105-tisíc ľudí zo Slovenska. Je tragédiou, ak nenávisť a neúcta vyhrajú nad hodnotou ľudského života.

            Holokaust je varovaním pred nebezpečenstvom nenávisti a netolerancie. Je pripomienkou toho, že musíme vždy bojovať za demokraciu a ľudské práva.

            Učme sa z minulosti, aby sme ochránili budúcnosť.

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • Druhé miesto Tomáša Žihlavníka v krajskom kole

          • Vo štvrtok, 25. januára 2024, náš sekundán, Tomáš Žihlavník, doslova bojoval o víťazstvo v Krajskom kole v streľbe zo vzduchovej pušky Slávia.

            Krajské kolo organizovalo Centrum voľného času v Martine a od 9:00hod na Základnej škole J. V. Dolinského v Martine - Priekope sa stretli všetci postupujúci z okresných kôl celého Žilinského kraja...

            Náš Tomáš bol vylosovaný hneď do prvého rozstrelu (zmeny), po ktorej figuroval na priebežnom prvom mieste. Po ňom však nasledovali ešte ďalšie tri zmeny a v konečnom účtovaní mu rozhodcovia napočítali o dva body menej ako víťazovi.

            Ku nádhernému druhému miestu v krajskom kole Tomášovi srdečne gratulujeme, ďakujeme mu za skvelú reprezentáciu našej školy a želámu mu v jeho ďalších športových zápoleniach ešte veľa presných výstrelov a zásahov do "čierneho"!

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. 1. 2024 sa v Ružomberku konalo okresné kolo 34. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku.

            Našu školu reprezentovali žiaci s nasledovným umiestnením:

            Kategória 2A:

            1. miesto          Jakub Machajdík, kvinta
            2. miesto          Ján Juhás, 1.A

            Kategória 2B:

            1. miesto          Richard Juhás, septima
            2. miesto          Matúš Gromnica, septima

            Do krajského kola postupujú žiaci na prvom a druhom mieste v každej kategórii. Žiakom blahoželáme k vynikajúcemu umiestneniu a držíme im palce v krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa uskutoční 15. 2. 2024.

            Mgr. Lucia Pechová

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Minulý týždeň v stredu 17.1.2024 sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Z našej školy sa ho zúčastnili štyria žiaci. Traja z nich skončili na prvom mieste a postupujú na krajské kolo do Čadce.

            Víťazmi jednotlivých kategórií sú Dorota Pitáková (kategória 1B), Michal Lazík (kategória 2A), a Lukáš Schmidt (kategória 2B).

            Víťazom i ostatným zúčastneným gratulujeme za predvedené výkony a žiakom postupujúcim do krajského kola olympiády želáme veľa úspechov pri reprezentovaní školy.

             

            Mgr. Martin Valušiak

        • Simulácia Európskeho parlamentu
          • Simulácia Európskeho parlamentu

          • V piatok 8. decembra sa dvaja študenti našej školy, Ema Dvorštiaková a Šimon Ševčík zo septimy, zúčastnili na simulácii Európskeho parlamentu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Cieľom bolo zistiť, ako funguje Európsky parlament, a to prostredníctvom hry na europoslanca, všetko vo francúzštine. Počas celého dňa študenti diskutovali, rokovali a nakoniec hlasovali o konečnom texte. 

            Ďakujeme im za účasť a reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                              Jean-Charles Olivier

        • KONZULTAČNÉ POPOLUDNIE
          • KONZULTAČNÉ POPOLUDNIE

          • Dňa 11. januára 2024 (štvrtok) v čase od 14.30 do 17.00 hod. sa uskutoční konzultačné popoludnie pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov našej školy.

            Počas neho môžete konzultovať s triednymi učiteľmi a s jednotlivými vyučujúcimi priebežné študijné výsledky, správanie a dochádzku svojich detí v prvom polroku školského roka 2023/2024.

            Tešíme sa na stretnutie 

          • Naše Vianoce

          • 22.12.2023 zavládla vianočná nálada aj v našej škole. Chodba 1. poschodia sa zaplnila vianočnými stánkami, v ktorých naši žiaci ponúkali voňavé vianočné dobroty i originálne výrobky. Ruku k dielu priložili aj učitelia, ktorí vo svojom "stánku" prichystali pre všetkých žiakov vianočný punč. O úspechu tohtoročného podujatia svedčí aj fakt, že mnohé výrobky sa vypredali skôr, ako ich predávajúci stihli oceniť. Atmosféra bola výborná, spokojní boli predávajúci i kupujúci. 

            Dúfame, že na budúci rok sa k nám pripoja aj tí, ktorí tento rok zaváhali. Všetkým prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov! 

            Zuzana Guothová

        • Školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku
          • Školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku

          • Minulý týždeň sa 11.12. a 14.12. na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku, najskôr písomná časť a po nej ústna časť. Zúčastnilo sa ho šestnásť žiakov v štyroch kategóriách.


            Víťazmi jednotlivých kategórií sú Sára Odleváková zo sekundy - kategória 1A, Simona Jančiová z tercie - kategória 1B, Alexandra Budiaková z II.A - kategória 2A a Šimon Ševčík zo septimy - kategória 2B.


            Víťazom i ostatným zúčastneným gratulujeme za predvedené výkony a štyrom žiakom postupujúcim do krajského kola olympiády želáme veľa úspechov pri reprezentovaní školy.

                                                                                                                                                               Mgr. Zuzana Kurová

        • Pokojné Vianoce a šťastný nový rok 2024
          • Pokojné Vianoce a šťastný nový rok 2024

          •  Vianoce krásne a čisté ako sneh,
             na stole nech všetkým ľuďom rozvoniava oblátka a med.
             Nech každé srdiečko sťa oheň zahorí,
             všetkých ľudí nech láska a dobro naplní.


             Nielen na Vianoce a na Nový rok,
             ale počas všetkých dní

            želáme Vám úspešný a šťastný nový rok 2024.  

            Vedenie školy

        • DOD 2023 na gymnáziu
          • DOD 2023 na gymnáziu

          • Dňa 12.12. sa na našom gymnáziu konalo DOD. Otvorili sme brány pre záujemcov, ktorí si mohli interaktívnou formou skúsiť, aké je štúdium u nás. Záujemcovia si prechádzali nielen aktivitami z bežných predmetov, ale aj fotením, 3D tlačou, robotikou, DofE či studentským parlamentom. Veríme, že sa všetkým páčilo a aj tento deň pomohol pri rozhodovaní o výbere školy.

             

            Viac fotografií nájdete na sociálnych sieťach.

            Mgr. Martin Valušiak