• Spievam po francúzsky

          • Po roku sa opäť spievalo po francúzsky. Tentokrát v Košiciach, kde sa minulý štvrtok 21.3.2024 naša žiačka Zuzana Pechová zúčastnila semifinále súťaže Spievam po francúzsky.

            Vybrala si pozitívne ladenú pieseň Les p'tites jolies choses od speváčky Joyce Jonathan. V sprievode svojich dvoch hudobníkov predviedla výborný výkon a pripojila sa tak k veľkému počtu mladých ľudí zapálených pre spev, hudbu a francúzštinu.

            Bolo to vydarené podujatie plné skvelých speváckych, hudobných a aj tanečných výkonov. Bola to tiež oslava krásneho a melodického francúzskeho jazyka a bohatej kultúry Francúzska a my sme radi, že aj naše gymnázium malo v Košiciach svojho zástupcu.

            Zuzke k predvedenému výkonu srdečne gratulujeme a dúfame, že v spievaní nielen francúzskych pesničiek bude pokračovať a rozdávať tak radosť ľuďom vo svojom okolí.

                                                                                                                                                               Mgr. Zuzana Kurová

        • Ocenenie ku Dňu učiteľov
          • Ocenenie ku Dňu učiteľov

          • Dňa 26.3.2024 bol náš kolega RNDr. Igor Ridoška ocenený primátorom mesta Ružomberok pri príležitosti Dňa učiteľov 2024.

            RNDr. Igor Ridoška pôsobí v našom gymnáziu od roku 1998 ako stredoškolský učiteľ matematiky a fyziky. Jeho vynikajúce odborné vedomosti, všeobecný prehľad, tvorivý a ľudský prístup ku študentom z neho robia výborného pedagóga. Dbá nielen o odborný rast mladých ľudí, ale aj o ich morálny a mravný rozvoj. Snaží sa pochopiť, poznať a akceptovať osobnosť svojich žiakov. Dlhé roky úspešne pôsobí ako triedny učiteľ a výchovný a kariérový poradca. Záujmy žiakov sú pre neho na prvom mieste.

            Študenti pod jeho vedením dlhodobo dosahujú vynikajúce výsledky v maturitných skúškach, prijímacích pohovoroch na vysoké školy, predmety matematika a fyzika sú v triedach, kde učí, veľmi obľúbené. Veľkou mierou prispieva k formovaniu pozitívnej klímy v triedach a v škole.

            Má veľmi zodpovedný prístup k práci, do vyučovacích hodín vnáša humor, inovatívny prístup, pričom vzťah k pracovným povinnostiam má veľmi zodpovedný. Je dôležitým pilierom učiteľského zboru, je obľúbený nielen medzi žiakmi ale i medzi kolegami.

            Kolegovi srdečne blahoželáme a želáme mu ešte veľa trpezlivosti a úspechov do ďalšej práce. 

            Mgr. Iveta Kmeťová

            riaditeľka školy

          • "Chcem byť IT-čkárom? Úvod do sveta IT profesií"

          • Dňa 25. marca 2024 sme na našej škole privítali dvoch výnimočných absolventov: Ing. Radovana Luptáka (IT analytik, manažér IT, učiteľ INF a programovania, lektor AI) a MSc. Matúša Žilinca (výskumník, absolvent ETH Zürich). Online sa k nám pripojil ešte Mgr. Oliver Chmelický (DevOps engineer, pracujúci v Japonsku). Títo úspešní absolventi sa rozhodli zdieľať svoje skúsenosti a poznatky zo sveta informačných technológií s našimi žiakmi 2. ročníka a sexty.

            Počas ich prednášky s názvom "Chcem byť IT-čkárom? Úvod do sveta IT profesií" predstavili študentom rôzne aspekty ich pracovných oblastí a poukázali na širokú škálu možností, ktoré IT odbory ponúkajú. Okrem toho detailne popísali možnosti štúdia na vysokej škole zameranej na informačné technológie a zdieľali svoje osobné príbehy a úspechy.

            V rámci interaktívnych aktivít, ktoré pripravili pre študentov, mali možnosť získať užitočné tipy a zdroje na online vzdelávanie v oblasti programovania a IT zručností. Tieto aktivity boli príjemným spestrením prednášky a študentom pomohli lepšie si predstaviť, čo práca v oblasti IT obnáša. Súčasťou prednášky bolo tiež krátke predstavenie rozširujúceho štúdia informatiky na gymnáziu, v podobe cvičení a rozširujúcej informatiky v 3. a 4. ročníku štúdia.

            Naši hostia zdôraznili dôležitosť usilovnosti a odhodlania pri štúdiu IT odborov a povzbudili študentov, aby neváhali dať IT šancu vo svojom budúcom štúdiu. Ich inšpiratívna prednáška určite pomohla našim študentom rozšíriť si obzory v oblasti IT profesií a motivovať ich k ďalšiemu prieskumu tejto zaujímavej oblasti.

            Chceme poďakovať našim úspešným absolventom za ich cenné rady a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi v budúcnosti.

            Mgr. Kristína Šepeľová

          • Hodina deťom

          • 25. ročník zbierky Hodina deťom

            Dňa 21. marca 2024 sa konala celoslovenská finančná zbierka „Hodina deťom“

            Je to celoročná verejná finančná zbierka, ktorá už 25 rokov nepretržite podporuje projekty zamerané na pomoc deťom do 18 rokov z jednorodičovských rodín v rôznych krízových situáciách.

            Na Slovensku je v súčasnosti takmer 150-tisíc rodičov, ktorí vychovávajú svoje deti ako samoživitelia. Celkový počet detí v týchto rodinách predstavuje viac ako 200-tisíc. Za posledných osem rokov sa riziko prepadu do chudoby u týchto rodín zvýšilo najviac v celej EÚ.

            Keďže osud takýchto detí a rodín nie je ľahostajný ani nám, opäť sme sa zapojili  do tohto programu. Sme veľmi radi, že medzi dobrovoľníkmi z celého Slovenska boli aj naše študentky Adela Babincová a Sára Csiffáryová, ktoré v priestoroch nášho gymnázia vyzbierali finančný príspevok 230€.

            Všetkým, ktorí do tejto zbierky prispeli akoukoľvek sumou, ĎAKUJEME!

            Mgr. Zuzana Guothová

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky v rámci projektu Posuň to.

          • Vyzbierali sme neuveriteľných 600 kg oblečenia, obuvi, tašiek, hračiek... Boli ste skvelí! Takáto veľká účasť a množstvo vyzbieraných vecí prekonali naše očakávania. Teší nás, že sme mohli takýmto spôsobom prispieť na dobrú vec a veríme, že rovnako úspešná bude zbierka aj v budúcnosti.

            Ešte raz veľké ĎAKUJEME. 

        • Týždeň finančnej gramotnosti na našej škole v rámci celosvetovej kampane Global Money Week
          • Týždeň finančnej gramotnosti na našej škole v rámci celosvetovej kampane Global Money Week

          • Od pondelka 18. 3. 2024 do piatka 22. 3. 2024 prebiehal na našej škole Týždeň finančnej gramotnosti v rámci celosvetovej iniciatívy Medzinárodný týždeň peňazí - Global Money Week. Jej cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti finančného vzdelávania a  spopularizovať ho. Na Slovensku je jeho koordinátorom Národná banka Slovenska a tím odborníkov z 5peňazí.

            Ako vyplýva z motta kampane „Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť“, tento ročník bol zameraný na bezpečné hospodárenie s peniazmi a ochranu pre finančnými podvodmi.

            V tomto školskom roku sa celá naša škola zapojila do kampane pestrou paletou aktivít.

            Naši žiaci hrali rôzne skupinové hry s témou finančnej gramotnosti, riešili online kvízy zamerané na finančné podvody a digitálnu bezpečnosť či hľadali najlepšiu banku.

            S veľkým úspechom sa stretla hra Finančná sloboda, ktorú si zahrali žiaci sexty a 2. ročníka pod vedením skúsených lektorov Ing. Molnára a Ing. Drábovej.

            Našich gymnazistov zrealizované aktivity zaujali, aktívne na nich participovali a veríme, že vďaka nadobudnutým zručnostiam sa so svojimi blízkymi nestanú obeťami finančného podvodu.

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • Biblická olympiáda

          • Naša škola tohto roku ukázala svoj talent a oddanosť vzdelaniu aj v oblasti náboženskej výchovy. Dňa 21.03.2024 sa konalo dekanátne kolo Biblickej olympiády v Ružomberku, kde sa zúčastnilo veľké množstvo základných škôl z okresu. Žiaci pracovali v trojčlenných tímoch a súťažili v 5 kolách, postupne získavajúc body. Toto súťažné prostredie testovalo ich znalosti a pochopenie biblických textov.

            Naše žiačky Bianka Baloghová, Victoria Chovanová a Diana Žilková z tercie sa dokázali prebojovať na výborné 5. miesto, čo je veľkým triumfom nielen pre ne, ale aj pre našu školu.

            Gratulujeme našim dievčatám Bianke, Victorii a Diane, k ich úspechu na dekanátnom kole Biblickej olympiády. Tento úspech nás všetkých teší a pripomína nám dôležitosť vzdelávania v každej oblasti. 

            Mgr. Kristína Šepeľová

        • Stretnutie s poetkou z Reunionu
          • Stretnutie s poetkou z Reunionu

          • Dňa 15.3.2024 sa žiaci septimy zúčastnili online stretnutia s mladou poetkou Alissiou Paviel z Reunionu. Bola to pre nich príležitosť opäť sa aspoň takto vrátiť na ostrov, ktorý navštívili minulý rok v rámci projektu Erasmus+ a tiež dozvedieť sa niečo viac o literatúre, jazykoch (okrem francúzštiny sa tu používa aj miestny jazyk kreolčina) a celkovo o kultúre tohto nádherného ostrova.  

            Stretnutia sa zúčastnilo viacero škôl zo Slovenska. Všetci mali možnosť položiť otázky a spýtať sa, čo ich zaujíma.

            Alissia Paviel v rozhovore okrem iného prezradila, čo ju inšpiruje pri písaní, prečo s tým začala, aké postavenie má poézia na Reunione. Tiež nám predniesla jednu svoju báseň v kreolčina a potom aj jej preklad vo francúzštine.

            V závere zhodnotila naše stretnutie ako veľmi zaujímavé, obohacujúce a inšpirujúce. A my len dodáme, že takým bolo aj pre nás.

                                                                                                                                                              Mgr. Zuzana Kurová
             

          • English Week

          • Od 11. 3. do 15.3. sa šudenti tercie a kvarty zúčastnili intenzívneho kurzu anglického jazyka s názvom  English Week. Kurz bol zameraný na rozprávanie prostredníctvom zaujímavých aktivít a hier s americkým lektorom Rayom S. Pomocou rôznorodých výučbových techník – hier, zábavných aktivít, dramatizácie a iných foriem komunikácie si študenti osvojili hovorovú angličtinu a komunikačné zručnosti.

             

            Reakcie niektorých žiakov tercie:

            Bola to dobrá skúsenosť, bolo fajn počuť ako sa žije v USA. Je zaujímavé, ako sme sa naučili nové veci a to cez hry a komunikáciu s Rayom. “ Paulínka

            English Week bola zaujímavá skúsenosť, ktorá prebiehala vo forme hier, čo je veľmi dobré, lebo som sa viac slov naučila a zároveň preopakovala. Ray je dobrý učiteľ, ktorý vám veľmi ľahko a rýchlo rozšíri slovnú zásobu. Hovoril o ich školách v USA a veľmi by som to chcela vidieť. Výborná skúsenosť. Odporúčam.“ Ema

            Bolo to veľmi super. Hodiny s Rayom boli zábavné a náučné. Veľmi sa mi páčili hry, kde sme sa snažili byť detektívmi. Naučili sme sa lepšie komunikovať v angličtine. Je dobré mať takýto týždeň, kedy robíme aktivity, viacej sa rozprávame. Boli sme radi, lebo nie každý deň máme takúto príležitosť.“ Viki a Vilma

            Vtipné aktivity. Lektor bol kreatívny. Náučné a dobré hry.“ Adam A.

             

            Reakcie niektorých žiakov kvarty:

            English Week je podľa mňa jedna z najlepších aktivít, aké nám škola ponúka. Lektor Ray nás hravou formou zapájal do rôznych pútavých aktivít, kde sme museli spolupracovať všetci, celá trieda ako kolektív, čo sa mi veľmi páčilo.“ Liana

            Ja si myslím, že to bola dobrá skúsenosť. Páčilo sa mi, že som mala možnosť si precvičovať rozprávanie v angličtine, keďže sa to na normálnych hodinách nedá pre veľký počet žiakov a málo času. Ray bol aj vtipný a zábavný a do hier vedel zakomponovať aj precvičenie gramatiky.“ Dorota C.

            Lektor Ray bol vtipný a zároveň vedel naučiť. Páčili sa mi aktivity, s ktorými prišiel. Určite by som išla aj budúci rok, ak bude možnosť.“ Michaela H.

            Mne sa to veľmi páčilo a myslím si, že mi to aj dosť pomohlo v komunikácii. Boli tam dobré aktivity na rozširovanie slovnej zásoby.“ Sabína

             

            Mgr. Tatiana Dudrová

          • Workshop Príbehy židovských žien v 20. storočí v rámci projektu HerStories

          • V symbolický dátum 14. 3. sme na našej škole privítali lektorku a projektovú koordinátorku organizácie Centropa Mgr. Janku Turanskú, ktorá pre našich kvartánov a tretiakov pripravila zaujímavý interaktívny workshop - Príbehy židovských žien v 20. storočí, ktorý sa realizoval v rámci projektu HerStories.

            Pútavou formou sme sa dozvedeli mnohé informácie zo židovského náboženstva a kultúry. Spoznali sme významy slov ako mezuza, kóšer, sabat a podobne. Prostredníctvom životných príbehov dvoch žien zo Slovenska a Čiech nám pani Turanská metódou oral history sprostredkovala pohľad na mnohotvárne židovské dejiny 20. storočia v Európe.

            Katarína Löfflerová a Ludmila Rutarová sa s nami cez zaujímavé vizuálne materiály - dobové fotografie a filmy - podelili o svoje spomienky na detstvo a dospievanie v židovských rodinách pred vojnou, na prvé lásky, návštevu školy - čiže na spomienky na svoje každodenné nádeje a boje.

            Ich príbehy zahŕňajú skúsenosti s prenasledovaním, deportáciou a útekom, ale aj s prežitím, odporom voči režimu a obnovou života po holokauste a druhej svetovej vojne.

            Spoločne vytvárajú rozmanitý obraz života židovských žien - a zároveň aj európskych dejín - v 20. storočí.

            Ďakujeme pani Turanskej za interaktívny workshop, ktorý v nás hlboko zarezonoval, pretože dejiny židovského obyvateľstva sú aj našimi dejinami a z tohto dôvodu je potrebné si ich pripomínať.

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • Krajské kolo v stolnom tenise chlapcov ZŠ

          • 14. február sa pre troch našich študentov zo Sekundy niesol v znamení stolného tenisu. Ako víťazi okresu Ružomberok, keď boli medzi chlapčenskými družstvami najlepší, postúpili do Krajského kola v Čadci. Žreb im prisúdil súperov z Martina, Dolného Kubína a Tvrdošína.  

            Zo štvorčlennej skupiny postupovali prví dvaja, no našim chlapcom sa podarilo obsadiť "iba" tretie miesto a tak sa museli pred lepšími súpermi skloniť. Ping-pong na tejto úrovni sa hrá takýmto herným systémom:

            Družstvo musí postaviť troch hráčov, pričom jasne určí, kto je jednotka, kto dvojka a kto trojka.

             

            Jednotky a dvojky hrajú po dva zápasy a trojky hrajú jeden zápas. Víťazí družstvo, ktoré získa tri víťazstvá z týchto piatich zápasov. Najviac sa z našich darilo Mihaloi Pitákovi, ktorý neprehral ani jeden zápas na celom turnaji. Vďaka víťazstvu v poslednom zápase proti Tvrdošínu aj našeho ďalšieho hráča z dvojice Matej Karč a Alexander Švihra sa nám podarilo obsadiť v skupine trietie miesto. Napriek tomu, že sme do ďakších bojov nepostúpili, chlapci môžu v tejto kategórii súťažiť ešte dva rkoy, takže pevne veríme, že nabudúce to dotiahnu ďalej!!!

             

            Ďakujeme im za reprezentáciu školy a vzorné správanie počas celej akcie.

             

            Erik JUSKO

          • Starší učia mladších

          • V duchu posilnenia kolaboratívneho vzdelávania a medzipredmetových vzťahov sme na našej škole zorganizovali spojenú hodinu septimy a kvarty - chémie a informatiky, ktorá poskytla žiakom zo septimy jedinečnú príležitosť aplikovať svoje nadobudnuté vedomosti z uvedených predmetov. 

            Žiaci zo septimy sa mali možnosť stať na krátky čas učiteľmi pre svojich mladších spolužiakov z kvarty. Ich úlohou bolo vysvetliť preberané učivo z chémie a zároveň pripraviť zábavný a vzdelávací kvíz v aplikácii Kahoot. Táto aktivita nielenže testovala ich znalosti a schopnosti v oblasti chémie, ale aj ich schopnosť komunikovať a vytvárať vzdelávacie materiály.

            Pre žiakov zo septimy to bola príležitosť nielen preukázať svoje vedomosti, ale aj prehĺbiť ich tým, že ich museli prezentovať a vysvetľovať ostatným. Napriek prvotnej nervozite sa naši "učitelia na chvíľu" rýchlo zapájali do procesu a aktívne komunikovali so svojimi spolužiakmi. Bolo úžasné sledovať ich rastúce sebavedomie, keď sa dostávali do role učiteľa. Pre žiakov z kvarty to bola zase príležitosť učiť sa od starších spolužiakov, čo vytvorilo priateľskejšiu a podporujúcu atmosféru v triede.

            Táto spojená hodina staších a mladších nám ukázala, že vzdelávanie môže byť interaktívne, zábavné a povzbudzujúce. 

            Mgr. Kristína Šepľová a Mgr. Zuzana Dorníková

             

          • Hlboký pohľad do temnej minulosti ľudstva

          • 27. februára 2024 vybraní študenti nášho gymnázia navštívili jeden z najznámejších a najstrašnejších koncentračných táborov v histórii ľudstva. Múzeum a pamätník  v Osvienčime Auschwitz-Birkenau je symbol utrpenia a hrôzy z druhej svetovej vojny.

            Expozície sú navrhnuté tak, aby návštevníci rozumeli udalostiam holokaustu a uvedomili si nebezpečenstvo nenávisti, rasizmu a extrémizmu, a preto sme aj my zvolili 3,5 hodinový výučbový program pre žiakov, ktorí sa aktuálne venujú obdobiu druhej svetovej vojny. Návšteva múzea je zážitkom, ktorý často mení pohľad návštevníka na svet. Už len vstup na územie táborov spôsobuje zmiešané pocity hrôzy, zármutku a úcty. Pri prehliadke múzea študenti mohli vidieť zachované väzenské uniformy a osobné predmety obetí. Každý krok bol sprevádzaný informáciami o histórii tábora v rôznych jazykoch, o metódach utrpenia a o tragických príbehoch jednotlivcov. Sprístupnenými časťami múzea nás sprevádzala sprievodkyňa v anglickom jazyku.

            Návšteva Múzea a pamätníka Auschwits-Birkenau pripomína návštevníkom dôležitosť pamätať na udalosti holokaustu, uctiť si pamiatku miliónov nevinných ľudí a prispieť k posolstvu ,,Nikdy viac“.

          • Beseda s našou úspešnou absolventkou Teréziou Jacovou - Inspiring Girls Slovakia

          • V pondelok 4. 3. 2024 sme na pôde našej školy privítali našu šikovnú absolventku, úspešnú podnikateľku pani Teréziu Jacovú, spoluzakladateľku firmy Lumus Investment Collective a externú hodnotiteľku v Európskej komisii.

            Dievčatám kvinty, sexty, prvého a druhého ročníka porozprávala o svojom štúdiu na našej škole aj v zahraničí, ako aj o svojej ďalšej profesijnej dráhe.

            Pani Jacová počas svojich študentských čias reprezentovala našu školu svojim krásnym spevom na podujatí Spievam po francúzsky a Frankofónna ruža. Svojej záľube ostala pani Jacová verná aj popri podnikaní a má za sebou aj úspešnú hudobnú kariéru. Spolu s kapelou vystupovala na známych festivaloch ako Pohoda či Colours of Ostrava.

            Ďakujeme za sprostredkovanie podujatia organizácii Inspiring Girls Slovakia, ktorá je súčasťou celosvetovej charitatívnej organizácie Inspiring Girls International. Zameriava sa na zvyšovanie ambícií a zdravého sebavedomia dievčat. Tie prostredníctvom praktických prednášok a workshopov spája s inšpiratívnymi ženskými vzormi, ktoré im ukazujú rôzne možnosti v práci a v živote.

            Pani Jacovej ďakujeme za inšpiratívnu prednášku a prajeme jej veľa šťastia a úspechov v pracovnom i osobnom živote.

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 5. februára 2024 sa na Základnej škole Zarevúca  konalo  už šestnáste okresné kolo Dejepisnej olympiády. Tento ročník bol zameraný na tému Hrady a zámky Slovenska.

            Študenti sa na toto kolo pripravovali z učiva daného ročníka, regionálnej histórie a pomerne náročnej monotematickej časti, ktorá sa zaoberala slovenskými hradmi, zámkami a kaštieľmi. Študenti si museli naštudovať pôdorysy, fotografie a texty o vybraných objektoch danej kategórie.

            Naši študenti sa výborne umiestnili a ukázali svoje znalosti dejín. Tu sú výsledky: Bianka Baloghová, študentka tercie, súťažila v kategórii D a stala sa víťazkou. Postupuje na krajské kolo. Simona Jančiová, jej spolužiačka, dosiahla v tej istej kategórii výborné tretie miesto.

            V najmladšej kategórii F, ktorá je ako jediná nepostupová kategória, sme mali dvoch študentov z prímy: Sára Pašková sa umiestnila na vynikajúcom druhom mieste v rámci okresu. Matúš Vrana skončil na peknom piatom mieste z celkovo 16 študentov.

            Tieto úspechy sú dôkazom, že naši študenti majú nielen silné akademické základy, ale aj vášeň pre dejiny. Ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a držíme Bianke Baloghovej palce v ďalšom kole Dejepisnej olympiády, ktoré sa bude konať v apríli 2024! 

          • Ekonomická olympiáda

          • Súťaž, organizovaná Inštitútom ekonomických a spoločenských analýz (INESS), ponúkla študentom základných škôl a študentom osemročných gymnázií skvelú príležitosť, aby sa naučili viac o ekonómii, finančnej gramotnosti a aktuálnych ekonomických témach. Do druhého ročníka Ekonomickej olympiády sa zapojilo viac ako 6 193 žiakov z 218 škôl z celého Slovenska.

            Sme hrdí, že 3 naši študenti - Martin Mikulaj a Bianka Baloghová z tercie a Matúš Hubáček z kvarty dosiahli vynikajúce výsledky. V rámci Žilinského kraja skončili v prvej päťdesiatke. Ich úspech je dôkazom ich záujmu o ekonómiu a schopnosti analyzovať ekonomické problémy.

            Gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy. Taktiež ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili tejto olympiády a tešíme sa na ďalšie ročníky, v ktorých môžeme spoločne podporovať a rozvíjať ich talent a nadanie.

          • Naša študentka opäť úspešná v literárnej súťaži Shakespeare's Letter

          • Centrum voľného času Elán Ružomberok - oblasť spoločenských vied a kultúry usporiadalo vo februári 2024 okresné kolo 3. ročníka literárnej súťaže písania prózy v anglickom jazyku s názvom Shakespeare's Letter

            V okresnom kole bolo odbornou porotou hodnotených množstvo prác v troch rozličných kategóriách, ktoré mali spoločnú tému My best holiday.  Zasadnutie odbornej poroty sa konalo v čase od 7.2.2024 do 14.2. 2024 a porota hodnotila všetky práce na základe umeleckého prejavu a kreativity v anglickom jazyku . Naša študentka Emma Kristína Halušková z triedy 5.P bola aj tento rok mimoriadne úspešná a získala prvé miesto v III. kategórii, ktorá zahŕňa všetky stredné školy v okrese Ružomberok.

            Písanie je zručnosť, ktorá sa rozvíja a zdokonaľuje cvičením a skúsenosťami. Zároveň je to proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a odhodlanie. Písať tvorivo a pútavo je schopnosť, pomocou ktorej ľudia vyjadrujú svoje myšlienky, emócie, túžby a takto sa písanie stáva hlavným prostriedkom autora ako osloviť čitateľov na hlbšej úrovni, či už vyvolávaním emócií, alebo rozvíjaním ďalších myšlienok. Zdá sa, že Emma odhalila svoju umeleckú stránku a dokázala odbornú porotu zaujať natoľko, že obhájila svoje prvenstvo znova, a tentokrát vo vyššej kategórii.

            Srdečne blahoželáme k tomuto úspechu a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy!

            Mgr. Alexandra Nemčeková