• Nezabudnuteľná Praha
          • Nezabudnuteľná Praha

          • Dňa 26. 6. 2022 sme so študentmi septimy cestovali do Prahy. Hneď prvý večer školského výletu nás čakal krásny výhľad z Petřínskej rozhledny. Po krátkej jazde lanovkou a „nekonečných“ schodoch sa nám ukázala Praha ako na dlani. 

            V pondelok  sme navštívili Pražský hrad, kde sme absolvovali prehliadku Kráľovského paláca, Chrámu sv. Víta, Baziliky sv. Jiřího a Zlatej uličky. Z Hradčian sme po starobylom Karlovom moste prešli na Staromestské námestie, na ktorom nás vítal jedinečný práve odbíjajúci orloj so smrtkou. Obdivovali sme aj Prašnú bránu. Poobede sme objavovali pražské podzemie, navštívili sme 3 archeologické náleziská. V pútavom výklade sme sa dozvedeli zaujímavosti z histórie Prahy, špeciálne z období veľkých záplav riekou Vltava. Preniesli sme sa v čase do obdobia vlády Rudolfa II., stretli sme bájneho Golema a navštívili laboratória alchymistov.  Podzemie nám odkrylo aj krutosť stredovekého trestného práva.

            Praha je nádherné, historické mesto, ktoré na oplatí navštíviť.  

            Mgr. Tomajková Ivana , Mgr. Bc. Kmeťová Iveta

          • Župná Kalokagatia v Žiline

          • Dňa 23.6.2022 sa naši študenti (všetci zo septimy) zúčastnili súťaže Župná kalokagatia pod záštitou ŽSK. Súťaže sa zúčastnilo 20 družstiev (škôl) a súťaž pozostávala z behu na 3 km s rôznymi stanovišťami ( streľba so vzduchovky, prehup lanom, hod granátom na cieľ, topografia, zdravotná príprava, PIO + evakuačná batožina a teoretické otázky ). Naše družstvo sa umiestnilo na krásnom 2. mieste a preto im patrí veľké poďakovanie a gratulácia.                                                                                                                                       Mgr. Jakub Koreň

          • Dejepisná exkurzia v Ružomberku

          • ​​​​​​​​

                 Dňa 20.6.2022 sa študenti septimy zúčastnili exkurzie po pamiatkach obetiam prvej a druhej svetovej vojny v Ružomberku. Zastavili sa pri Pamätníku Súsošie Slobody, ktorý sa nachádza na Námestí Slobody. Súsošie tvoria tri samostatné kompozície: Súsošie Poroba, Súsošie Odboj a Socha Víťazstvo. Súsošie bolo odhalené v roku 1928 pri príležitosti 10. výročia konca prvej svetovej vojny.

                Študenti septimy si uctili pamiatku obetiam druhej svetovej vojny. Tragické udalosti im pripomenuli pamätné tabule s menami obetí, ktoré sa nachádzajú na budove Liptovského múzea v Ružomberku. Analýzou doplnkových učebných textov si študenti priblížili oslobodzovacie boje v  Ružomberku a okolí v roku 1945.

             

                                                                                        Mgr. Tomajková

             

             

                                                                                              

          • Exkurzia ZOO Zlín

          • 20. 6. 2022 sa študenti II. B a sexty zúčastnili exkurzie do zoologickej záhrady Zlín. Tá patrí k najkrajším miestam celej Moravy. Vtáky žijú vo voliérach, ktoré pripomínajú ich domovinu, cicavce sú v prírodných expozíciách. V zlínskej ZOO žije 1233 zvierat, ktoré reprezentujú 222 druhov.  Originalitou zoologickej záhrady je členenie areálu podľa kontinentov. Preto sme pri prechádzke prešli Afrikou, Áziou, Austráliou a Amerikou. Každá oblasť mala svoje osobité kúzlo. Do väčších voliér sme mohli priamo vojsť a dostali sme sa do tesnej blízkosti niektorých druhov vtákov, či menších cicavcov. V jednej z vodných nádrží sme mohli nakŕmiť a aj pohladkať raje. Novinkou bola tropická hala Yukatan a Jaguar Trek, ktorá je  najväčšou expozícia svojho druhu v Európe.

            Mgr. Monika Šindléryová a Mgr. Iveta Lauková

          • Exkurzia z fyziky

          • Dňa 15.6. 2022 prof. Krajník, Ridoška, Krajníková a Kodríková zorganizovali pre triedy kvintu, 1.A, 1.B, 3.B a septimu exkurziu z fyziky a poznávanie historického centra Banskej Bystrice.V Banskej Bystrici sa študenti v skupinách zapojili do aktivity, ktorej cieľom bolo spoznať historické centrum. Podľa pokynov našli historické objekty, zapísali do pracovného listu informácie, ktoré zistili a urobili spoločnú fotografiu pred objektom. Aktivita bola vyhodnotená a najlepšie skupiny ocenené. Po presune do Žiaru nad Hronom si pozreli študenti v planetáriu program "Vesmír a Slnečná sústava" a "Letná obloha".

            Mgr. Miroslav Krajník

          • Plážový volejbal

          • Dňa 14.6.2022 sa na plážových ihriskách Fitness California na Klačne uskutočnil turnaj študentiek a študentov v plážovom volejbale. V dievčenskej aj chlapčenskej kategórii sa zúčastnilo 5 tímov. V kategórii študentiek sme postavili 2 družstvá, v kategórii študentov 1 mužstvo. Dievčatá skončili na 2 a 3 mieste. Chlapci obsadili 2 miesto. Žiakom ďakujeme za predvedené výkony a reprezentáciu.   Mgr. Ján Demčák

          • Školské majstrovstvá SR v basketbale

          • Dňa 7 - 8.6.2022 sa naše žiačky zúčastnili školských majstrovstiev SR v basketbale žiačok stredných škôl, ktoré sa uskutočnili v Piešťanoch v Diplomat aréne. Dievčatá po 2 výhrach a 2 prehrách skončili na konečnom 5. mieste.  Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a predvedené výkony.  Mgr. Ján Demčák

        • Gymnasticko-športový deň - XI.ročník
          • Gymnasticko-športový deň - XI.ročník

          • V utorok 7.6.2022 sme po dvojročnej pandemickej pauze opäť organizovali gymnastický deň - zábavné športové dopoludnie pre deti materských škôl a prvých ročníkov základných škôl.

            Záujem zo strany MŠ a ZŠ bol veľmi veľký, počasie bolo krásne, ako na objednávku. 

            Deň bol plný veselej športovej atmosféry, smiechu a radosti.

            Pozitívne je, že na stanovištiach pomáhali žiaci gymnázia a pod odborným vedením telocvikárov takto ukázali deťom ako aktívne tráviť voľný čas a prispeli k budovaniu lásky k športu, priateľstvu a tolerancii. 

            Vonkajší areál školy a telocvičňa boli rozdelené na štyri základné zóny: gymnastická, atletická, basketbal a florbal, volejbal a futbal. K nim sa podarilo priradiť i piatu zónu - uzavreté mestské ihrisko na ulici Makovického, v blízkosti Gymnázia.

            Za vydarený priebeh Gymnastického dňa vo veľkej miere vďačíme :

            - našim bývalým kolegom telocvikárom a dobrovoľníkom -  p.Scheerová Jarmila, p.Scheer Pavel, p.Frič Igor

            - zdravotníkovi - p. Časo Jozef

            Naša špeciálna vďaka a veľké uznanie patrí pani Janke Fričovej, hlavnej organizátorke Gymnastického dňa.

             

            Iveta Kmeťová

            riaditeľka školy

            prejdi na FB

             

          • Zámok Schönbrunn Viedeň

          • Dňa 2. 6. 2022 vyučujúce nemeckého jazyka opäť zorganizovali exkurziu do Viedne. Tentokrát sa jej zúčastnili študenti 1.A, 1.B, sexty a septimy.

            Študenti najskôr absolvovali prehliadku letného sídla Habsburgovcov - zámku Schönbrunn, v ktorom si prezreli 22 zaujímavých miestností. Potom sa poprechádzali v schönbrunských záhradách a na konci navštívili impozantnú stavbu Gloriettu, z ktorej si mohli vychutnať prekrásny výhľad na Schönbrunn a na Viedeň.

            Veríme, že si študenti vyskúšali nemecký jazyk v praxi a že si vydarenú exkurziu čoskoro zopakujeme.

             

                                                                                                                                                          Mgr. Lucia Pechová

          • English Week -Turnus II.

          • Od 23.5. do 27.5. sa śtudenti kvinty a druhého ročníka zúčastnili intenzívneho kurzu anglického jazyka English Week.

            Kurz bol zameraný na rozprávanie prostredníctvom zaujímavých aktivít a hier s americkým lektorom Rayom S.

            Pomocou rôznorodých výučbových techník – hier, zábavných aktivít, dramatizácie a iných foriem komunikácie si študenti osvojili hovorovú angličtinu a komunikačné zručnosti.

             

            Mgr.Tatiana Dudrová

        • Stretnutie maturantov po 65 rokoch
          • Stretnutie maturantov po 65 rokoch

          • Mesiace máj a jún sú už tradične časom stretnutí absolventov nášho gymnázia.

            V piatok 27. mája 2022 sme s veľkým potešením a so cťou privítali na našej škole absolventov vtedajšej Jedenásťročnej strednej školy (terajšie Gymnázium) , ktorí maturovali v roku 1957.

            Bolo to výnimočné stretnutie spolužiakov po 65 rokoch. Návštevy školy sa síce nezúčastnili všetci ohlásení MATURANTI 1957, viacerí išli zo zdravotných dôvodov priamo do blízkej reštaurácie, kde stretnutie pokračovalo, ale o to bola návšteva a stretnutie s vedením školy srdečnejšie.

            Atmosféra bola veľmi príjemná, uvoľnená, pretkaná spomienkami na triednych profesorov p.Cebecauera, p.Laputku a p.Žovinca. Okrem týchto mien bývalých profesorov Gymnázia v Ružomberku, abiturienti spomínali i na také výrazné osobnosti školy akými bez pochýb boli p.Dutka, manželia Hochmutovci,  p. Sidor, p.Rusnáková a ďalší. Bolo veľmi zaujímavé počúvať príhody študentov tej doby, ako v zime každodenne chodili  pešo z Vlkolínca do školy, ako sa učili napr. latinský jazyk, deskriptívnu geometriu a čo všetko povystrájali ako študenti.

            Jednoznačne sme sa zhodli na tom, že ani vtedy nebola mládež vždy ideálna a tiež stvárala všelijaké „huncútstva“.

            S radosťou môžeme konštatovať, že toto stretnutie bolo pre nás veľmi obohacujúce a prechovávame veľký obdiv k elánu a vitalite týchto duchom stále mladých ľudí.

            Všetkým želáme ešte pevné a dobre slúžiace zdravie, nakoľko to je to najdôležitejšie.

            Milí abiturienti 1957, ďakujeme Vám za Vašu príjemnú spoločnosť.

            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová

            riaditeľka školy

        • Sára Fidesová na celoštátnom kole OĽP
          • Sára Fidesová na celoštátnom kole OĽP

          •       V roku 2022 sa konal 24.ročník Olympiády ľudských práv a 4. ročník Ceny prof. Miroslava Kusého. Nosnou témou súťaže bol Digitálny vek: hrozba alebo šanca pre ľudské práva? Sára Fidesová sa stala úspešnou riešiteľkou celoštátneho kola 24.ročníka Olympiády ľudských práv. Blahoželáme Sára!

                 Celoštátne kolo prebiehalo dištančne. Sára Fidesová prezentovala svoje názory v úvahe v anglickom jazyku. Na výber mala päť tém. Riešila aktuálne problémy v online priestore v úvahe pod názvom Since the beginning of the COVID-19 pandemic, online platforms have become increasingly important spaces of public life and discourse. How can the application of human rights to online activities ensure that online platforms are accessible for everyone and stop the spread of online misinformation and harassment? (Od začiatku pandémie COVID-19 sa online platformy stávajú čoraz dôležitejším priestorom verejného života a diskurzu. Ako môže uplatňovanie ľudských práv v rámci online aktivít zabezpečiť, aby boli online platformy prístupné pre každého človeka a zároveň zastaviť šírenie online dezinformácií a obťažovania?)  

                  Druhá časť celoštátneho kola bola zameraná na analýzu aplikačných zadaní. Sára Fidesová riešila konkrétne problémy. Priblížila slovenské aj medzinárodné organizácie, na ktoré sa môže občan SR obrátiť, ak sú jeho práva a slobody porušované. Medailové priečky Sára neobsadila. Úspešnej riešiteľke celoštátneho kola 24.ročníka Olympiády ľudských práv prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu ako aj v osobnom živote.

                                                            Mgr. Tomajková

          • ZOO Schönbrunn Viedeň

          • Vo štvrtok 19. 5. 2022 sa študenti sekundy, kvarty a kvinty pod vedením Mgr. Lucie Pechovej a PhDr. Kataríny Mayerovej zúčastnili exkurzie do Viedne.

            Prvá zastávka smerovala do ZOO Schönbrunn Viedeň, kde sme si pozreli rôzne druhy zvierat – videli sme ľadových medveďov, tučniakov, zebry, žirafy, slony a iné. Potom sme si vychutnali viedenskú atmosféru v schönbrunnských záhradách, ktoré v tomto období žiarili rôznymi zaujímavými farbami. Do Ružomberka sme sa vrátili síce unavení, ale na druhej strane plní nových zážitkov a dojmov. Dúfame, že si takého vydarené podujatie ešte niekedy v budúcnosti zopakujeme.

                                                                                                                                                          Mgr. Lucia Pechová

        •              Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

          •  

            V dňoch 16. 5. až 20. 5. 2022 sa na našej škole uskutočnil Týždeň finančnej gramotnosti. Vyučujúci občianskej náuky formou prezentácií a aplikačných zadaní posilnili finančnú gramotnosť našich študentov. Žiaci prímy až kvarty sa naučili pomocou ochranných prvkov odlíšiť pravú bankovku od falošnej, analyzovali daňovú sústavu SR. Praktickými úlohami si precvičili aj matematiku. Starší študenti, ktorí sa chystajú v lete na brigádu, zúročia svoje poznatky o výplatnej páske pri výpočte čistej mzdy zo mzdy hrubej.  Aplikačné zadanie s názvom Môj osobný rozpočet pomohlo k rozvoju finančnej gramotnosti starších študentov.   

             

             

            Výber študentov SPS tretieho ročníka si malo možnosť porovnať svoje vedomosti v súťaži Finančná olympiáda. Traja študenti našej školy Juraj Bartánus, Martin Blaško a Jozef Moravčík, študenti 3. B triedy, úspešne absolvovali I. aj II. kolo Finančnej olympiády. Blahoželáme.

                                                                                     Mgr. Tomajková

            prejdi na FB

          • Prednáška - Zdravá životospráva

          • Dňa 18.5.2022 sa pre študentov sexty a septimy uskutočnila prednáška s významným profesorom Johnom Scharffenbergom, MD, MPH (Univerzita Loma Linda, Kalifornia).

             

            Pán profesor mal pripravenú zaujímavú prednášku na tému - 7 preventívnych faktorov pre zdravých Slovákov.

            Profesor sa narodil v Číne, je americký občan a pracoval v rôznych krajinách sveta. Má už 98 rokov, ale je činný, čulý a optimisticky naladený. Stále má čo povedať a sám je najlepším dôkazom toho čo učí.

            Študenti sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí ohľadom životosprávy, aj to čo spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia a ako im predísť. Po prednáške bol priestor na otázky a diskusiu. Prísľúbil nám, že o dva roky, kedˇ bude mať životné jubileum, nás príde opäť navštíviť.

             

            Mgr. Tatiana Dudrová

          • Krehká krása – SKLO – ručne tvarované a fúkané – priamo od sklára

          • 17. 5. 2022 sa uskutočnila exkurzia do sklárskej dielne vo Valaskej Belej.

            Študentom sexty a II. B sklárske umenie odhalil Peter Dolinaj, sklársky majster ľudovej umeleckej výroby.

            V sklárskom skanzene – Sklený sen zachováva remeslo ručného tvarovania a fúkania skla. Využíva staré tradičné postupy a vyrába nielen repliky starodávneho skla, ale aj moderné bytové dekorácie. Po krátkej teórii si študenti pozreli praktické ukážky umenia práce s rozžeravenou hmotou. Pri tvarovaní je sklo veľmi nevyspytateľné. Aj to bol dôvod veľkého záujmu o možnosť vyskúšať tvarovanie skla a objaviť tak tajomstvo starých sklárov.

             

                                                                       Mgr. Monika Šindléryová, Mgr. Zuzana Dorníková

          • Výsledky prijímacieho konania

          • V prílohe sú uvedené výsledky prijímacieho konania do prvého ročníka štvorročného a osemročného vzdelávacieho programu v Gymnáziu v Ružomberku pre školský rok 2022/2023.


            Uchádzači sú zoradení podľa poradia získaných bodov v súlade s kritériami pre prijatie. Podmienkou prijatia na štúdium na našej škole je záväzné potvrdenie o nastúpení  na štúdium, ktoré zákonný zástupca prijatého žiaka doručí škole najneskôr do 23. mája 2022. 

            Priloha_c.1_-Potvrdenie_o_nastupeninenastupeni_na_studium.docx

            Zákonní zástupcovia uchádzačov, ktorí dostali rozhodnutie o neprijatí a záujem o štúdium v Gymnáziu v Ružomberku trvá, sa môžu voči rozhodnutiu písomne odvolať do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o neprijatí. Vzhľadom na to, že nie všetci prijatí uchádzači potvrdia nástup na štúdium, pravdepodobnosť zmeny rozhodnutia a následné prijatie žiaka na odvolanie sú veľmi vysoké.

            vysledky_-_8._rocne.pdf

            vysledky_4-rocne.pdf

        • Opätovné úspechy žiačok PRÍMY- Simony a Bianky
          • Opätovné úspechy žiačok PRÍMY- Simony a Bianky

          •  Ich mená sa na tabuli úspechov opakujú často. Pridám ďalšie. V Geografickej olympiáde školu na krajskom kole reprezentovala Sinona Jančiová . Vo svojej F kategórii medzi 33 účastníkmi sa umiestnila s ďalšou súťažiacou na peknom 12 - 13 mieste.  V Ekoolympiáde na celoštátnom kole vo svojej kategórii reprezentovala Bianka Baloghová a medzi 30 účastníkmi bola na 14 mieste. Patrí im gratulácia a do budúcna ďalšie a ďalšie úspechy.

          • Postup študentiek na Školské majstrovstvá SR v basketbale

          • Dňa 11.5.2022 sa v športovej hale T18 v Ružomberku uskutočnilo krajské kolo v basketbale študentiek stredných škôl. Turnaja sa zúčastnili 4 družstvá. Naše študentky sa po víťazstvách nad školami zo Sučian, Žiliny a Námestova stali víťazkami krajského kola a zabezpečili si postup na Školské majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnia 7.6.2022 - 8.6.2022 v Piešťanoch. Dievčatám patrí veľká pochvala za tento úspech a držíme im palce aj na majstrovstvách SR.                                                                                                             

                                                                                                                                                                   Mrg. Ján Demčák