• Vaše hlasy rozhodnú! 
          • Vaše hlasy rozhodnú! 

          • Zapojte sa a pomôžte našej škole zvíťaziť v súťaži o digitálnu nástenku v hodnote 3000€! Hlasovať možno 1krát za 24 hodín z jedného zariadenia (mobil, počítač, tablet). Súťaž prebieha do 30.10.2024 - 18:00. Ďakujeme!

            link: https://shorturl.at/fwJ26

             

          • Noc výskumníkov

          • V piatok 29.09.2023 sa žiaci sekundy, tercie a kvarty zúčastnili exkurzie s názvom Európska noc výskumníkov v Banskej Bystrici. Ide o jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Tento festival sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest). Tento rok sa uskutočnil 17. ročník podujatia a už tradične sa konal v posledný septembrový piatok vo viacerých slovenských mestách. Cieľom podujatia bolo priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti a ukázať tak, ako ovplyvňujú náš každodenný život.

            Žiaci mali možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu, trenažér lietania či tlmočnícku kabínu. Mohli sa tiež zahrať na moderátorov a sledovať svoje vystúpenie na televíznej obrazovke vďaka virtuálnemu televíznemu štúdiu. Nechýbala príležitosť rozvíjať svoje manuálne zručnosti a realizovať jednoduché chemické experimenty či pracovať s mikroskopom. Vo vedeckých stánkoch mali žiaci možnosť dozvedieť sa niečo o rádioaktivite okolo nás, otestovať svoje jazykové schopnosti a vedomosti z geografie. Ocenili tiež stánok, kde si mohli prakticky vyskúšať prvú pomoc. Veľkým zážitkom pre žiakov bol stánok, v ktorom mohli pohladiť, odvážnejší aj podržať, skutočného hada. Naozaj bolo z čoho vyberať a každý si našiel niečo, čo ho zaujalo.

            Festival bol tiež obohatený o pestrý kultúrny program. Našich žiakov zaujali najmä rôznorodé tanečné vystúpenia, dokonca mali možnosť naučiť sa zaujímavú choreografiu a zatancovať si ju s tanečníčkami. Nechýbali ani súťaže či prednášky.

            Z exkurzie sme si odniesli veľa zážitkov a nových poznatkov a už sa tešíme na ďalší ročník tohto zaujímavého vedeckého festivalu.

                                                                                                                                     Mgr. Zuzana Dorníková

             

            viac fotiek na našom FB

          • Spolupráca s Gymnáziom Weinböhla pokračuje

          • Minulý školský rok 2022/2023 sme s triedou kvarta rozbehli spoluprácu s Gymnázium Weinböhla v blízkosti Drážďan. Žiaci sa navzájom spoznávali a robili rôzne projekty. V máji 2023 im boli cez MS Teams vytvorené skupiny po štyroch žiakov, v rámci ktorých si mohli spolu písať. Jednou zo spoločných aktivít bolo aj spoznať tradičné recepty obidvoch krajín. Slovenské jedlá nemeckí žiaci odprezentovali v škole ešte v júli 2023.

            Naši žiaci z kvarty prezentovali jedlá z Nemecka na hodinách nemeckého jazyka začiatkom októbra tohto školského roka. Ich úlohou bolo pripraviť si prezentáciu v nemeckom jazyku a navariť jedlo či upiecť koláč podľa receptu od priateľov z Nemecka, ktorý potom spoločne v triede ochutnali. Verím, že sa žiakom nielen spoločné varenie, ale aj spestrené hodiny páčili a že si to niekedy ešte zopakujeme.

            Jednotlivé aktivity z projektu si môžete pozrieť na tomto odkaze.

            Mgr. Lucia Pechová

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 04.10.2023 sa v Hrabove uskutočnil cezpoľný beh žiakov a žiačok základných a stredných škôl.

            Cezpoľným behom sa začali školské športové súťaže v školskom roku 2023/2024. Krásny slnečný deň pod Hrabovskou priehradou privítal množstvo nadšencov behu, ktorí reprezentovali svoje školy. Celkovo sa na trať dlhú 1200 m vydalo 107 bežcov základných škôl a 15 bežcov stredných škôl.

            Našu školu reprezentovali:

            Vilma Nedielková (3P) - 6. miesto

            Paula Brózová (3P) - 8. miesto 

            Barbora Dorková (2P) - 13. miesto

            Kristína Veselovská (3P) - 25. miesto

            Michaela Horváthová (4P) - 41. miesto

            Matúš Cíbik (4P) - 10. miesto

            Mathias Pasch (2P) - 36. miesto

            Michaela Oravcová (I.A) - 1. miesto

            Natália Golisová (I.A) - 2. miesto

            Veronika Jarinová (II.A) - 3. miesto

            Šimon Dalmanego (III.A) - 2. miesto

            Králik Radoslav (II.B) - 5. miesto

            Ján Juhás (I.A) - 8. miesto

            Jakub Bielený (7P) - 9. miesto

            Jakub Pudiš (II.B) - 10. miesto

            Družstvá našich dievčať postúpili na krajské kolo ( ak sa bude organizovať ).

            Všetkým zúčastnením ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme ďalšie športové úspechy.

             

             


             

                                                                                                                                                      Mgr. Jakub Koreň

          • Exkurzia vo Zvolene

          •      Študenti prvých ročníkov štvorročného aj osemročného štúdia sa v stredu, 4. 10. 2023, zúčastnili turisticko- historickej exkurzie vo Zvolene. Strmé  stúpanie na Pustý hrad preverilo ich kondíciu, ale nádherný výhľad, náučný chodník, teplé slniečko a zaujímavá prednáška o prebiehajúcom archeologickom výskume archeológom Milošom Čiernym im bola odmenou. Študenti sa dozvedeli aj mnoho zaujímavostí z histórie hradu a možnosti podieľať sa na archeologickom výskume cez letnú školu archeológie.

                 Ďalší program študentov čakal v centre mesta Zvolen v budove starej radnice, kde sídli Múzeum lesníctva a drevárstva. Študenti si prezreli expozíciu venovanú rodu Ostrolúckych, vyrobili si originálnu plátenú tašku na pamiatku a absolvovali prednášku na tému Čo je to múzeum? Ako darček dostal každý študent zošit s obálkou výhernej kresby na tému les.

            Mgr. Katarína Bielená

          • Prednáška o štúdiu v zahraničí a práci pre Európsku komisiu

          • V pondelok 2.10.2023 k nám na prednášku pre študentov 4. ročníka zavítal bývalý študent Adrián Tišťan. Keďže našich štvrtákov čaká podávanie prihlášok na vysokú školu, prišiel im porozprávať o štúdiu v zahraničí a práci v Európskej komisii, kde sa venuje ochrane lesov a pôdy.
            Rozprávanie o štúdiu v Česku a Dánsku, ktorému bola venovaná viac ako polovica prednášky, zaujalo a študenti k téme kládli veľa otázok. Zaujímali sa o rozdiely medzi školami, porovnanie s tým čo vedia o štúdiu na Slovensku či o študentský život vo veľkých mestách akými sú Brno a Kodaň. Tam mali asi naviac otázok a často boli odpoveďami prekvapení.
            Práca v Európskej komisii je náročná a už len dostať sa do výberového konania znamená úspech. Preto aj dozvedieť sa o tom, ako takýto proces prebieha, študentov zaujímalo. Získali cenné informácie, ktoré im môžu pomôcť motivovať sa k štúdiu, pri výbere vysokej školy, ale aj pre pochopenie toho, ako Európska komisia funguje.
            Ostáva dúfať, že sa podarí pritiahnuť ďalších absolventov gymnázia, ktorí by mohli študentom porozprávať o úspechoch, ktoré sa im podarilo dosiahnuť a tak ukázať našim terajším študentom, že aj z gymnázia z malého mesta sa dá dostať do „veľkého“ sveta.

            Mgr. Tomáš Lopeň

        • Pokračujeme v rozvojovom programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu
          • Pokračujeme v rozvojovom programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu

          •  

            Minulý školský rok sme spustili na našej škole úspešný rozvojový program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu a stali sme sa jedným z 229 miestnych centier DofE s vyše 6500 aktívnymi účastníkmi na celom Slovensku.​​​​​​​

            Naše prvé dofácke lastovičky splnili v polovici septembra všetky podmienky na dosiahnutie bronzovej úrovne a momentálne čakajú na schválenie Národnou kanceláriou DofE.

            V utorok 3.10.2023 sme predstavili tento medzi mladými ľuďmi obľúbený program našim prvákom a kvartánom.

            O svoje zážitky a skúsenosti sa s nami podelili naši šikovní Dofáci zo septimy - Tamarka a Šimon. Vďaka nim sme sa dozvedeli mnoho informácií, tipov a zaujímavostí k DofE z prvej ruky.

            Potešili nás fotky i úžasné video z expedície, ktorá je takou čerešničkou na torte po splnení cieľov v oblasti talentu, športu a dobrovoľníctva a zaručeným zdrojom zábavy, výzvou či radosťou z prekonania samého seba.

            Veríme, že aj tento školský rok naši gymnazisti rozšíria rady úspešných Dofákov v Ružomberku.


            Mgr. Stanislava Karkošiaková 

            Koordinátor DofE na Gymnáziu Ružomberok

          • Plavecký kurz

          • V dňoch 26.9. – 29.9. 2023 sa na Mestskej plavárni v Ružomberku uskutočnil zdokonaľovací plavecký kurz, ktorého sa zúčastnili študenti tried II.A, II.B a sexty. Cieľom kurzu bolo poskytnúť mladým plavcom možnosť zdokonaliť svoje plavecké techniky a zvýšiť svoju výkonnosť pod dohľadom skúsených inštruktorov. Počas štyroch dní si študenti precvičili rôzne plavecké štýly (kraul, prsia, znak). Okrem toho sa venovali aj dôležitým aspektom ako dýchanie, správna technika a prvá pomoc. Zaujímavou bola téma ,,Záchrana topiaceho“, kde mali študenti možnosť získať cenné rady a vyskúšať si rôzne techniky v prípade núdze. Kurz nebol len o vážnom tréningu, ale aj o zábave a spoločenskej interakcii medzi študentmi. V závere nechýbali ani preteky, či vodné pólo. Pevne veríme, že si študenti odniesli cenné skúsenosti a znalosti, ktoré im pomôžu na plaveckej ceste. Gratulujeme študentom k ich úsiliu a účasti na tomto kurze.

                                                                                                                                 Mgr. Bogniarová 

          • Pripomenuli sme si Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • V piatok 8.9. 2023 sa v ružomberskej synagóge konalo celoslovenské spomienkové podujatie Nezabudnutí susedia. Tejto spomienkovej tryzny ku Dňu obetí holokaustu a rasového násilia sa zúčastňujú žiaci našej školy pravidelne od jeho začiatku v roku 2021.

            Na úvod najprv zazneli z reproduktorov sirény a po nich kostolné zvony. Potom nasledovala minúta ticha, po ktorej sme si vypočuli príhovory preživšieho p. Ladislava Welvarda i emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorých slová v nás hlboko zarezonovali.

            Na podujatí bolo postupne prečítaných 70 mien obetí holokaustu. Pozvaní hostia vždy po prečítaní 10 mien symbolicky zapálili sviečku a položili pred ňu kamienok.
            Potom sa prečítali mená ľudí ocenených ako Spravodliví medzi národmi. Toto vzácne ocenenie sa udeľuje osobám nežidovského pôvodu, ktoré pomáhali židovským občanom počas druhej svetovej vojny a zachránili ich pred istou smrťou.

            Uvítali sme, že sa k nám pridali už aj žiaci iných ružomberských stredných škôl a neostali sme jedinou ružomberskou školou ako po uplynulé roky.

            Deň obetí holokaustu a rasového násilia sme si pripomenuli aj reláciou v školskom rozhlase.

            Na začiatku boli slová, ktoré nakoniec viedli k strašným (zlo)činom.

            Nedovoľme, aby sa minulosť opakovala.


            Mgr. Stanislava Karkošiaková

        • Súťaž: Vytvor logo DIGI HUBU
          • Súťaž: Vytvor logo DIGI HUBU

          • Zapoj sa do súťaže a pomôž nám vytvoriť logo, ktoré bude reprezentovať DIGI HUB! 
             

            Súťaž je otvorená pre všetkých dizajnérov, bez ohľadu na skúsenosti.

            Neváhaj, zašli svoj návrh vo formáte .PDF na email: kmetova@gymrk.sk a vyhraj super cenu!

            Súťaž trvá do 4. októbra 2023

        • Aktualizovaná školská kolekcia v novom šk. roku
          • Aktualizovaná školská kolekcia v novom šk. roku

          • Dobrý deň prajeme všetkým !


            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!
            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli hlasovaním samotní žiaci.

            Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie.

            Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e-shope:

             

            https://www.kraloveskoly.cz/ruzomberok/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné

            do 4.10.2023

             

            Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom máte jedinečnú príležitosť v tomto školskom roku !  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

        • Zasadanie Rady rodičov (rodičovské združenie)
          • Zasadanie Rady rodičov (rodičovské združenie)

          • Dňa 21.9. 2023 (štvrtok) o 15.30 hod. 

            sa uskutoční plenárna a triedne schôdze Rady rodičov pri Gymnáziu v Ružomberku.

            Zasadania sa budú konať v kmeňových triedach.

             

            Triedne schôdze v triedach I.A, I.B a príma začnú o 14.45 hod.

             

            Výbor Rady rodičov (stretnutie zástupcov jednotlivých tried) zasadne

            o 15.00 hod. v multimediálnej učebni na prízemí.

             

            Po ukončení plenárnej schôdze budú pokračovať triedne schôdze pod vedením triednych učiteľov. 

             

            Tešíme sa na stretnutie

        • Ponuka krúžkov v nových priestoroch nášho DigiHubu!
          • Ponuka krúžkov v nových priestoroch nášho DigiHubu!

          •  

            Chcel by si získať digitálne zručnosti 21. storočia?

            Pozri si ponuku nových krúžkov.

            Nájdi si to, čo ťa zaujíma!

             

             

             

            Môžete sa prihlásiť aj na klasické krúžky prostredníctvom vzdelávacích poukazov. Pozrite si našu ponuku.

        • Zimné účelové cvičenie
          • Zimné účelové cvičenie

          • Dňa 8.9.2023 sa naša škola rozhodla využiť krásne počasie a usporiadať zimné účelové cvičenie. Študenti gymnázia mali jedinečnú príležitosť opustiť školské lavice a vydať sa do okolitej prírody zlepšiť svoje schopnosti v terénnom prostredí. Triedy príma až kvarta zamierili do Čutkovskej doliny, kde na nich čakali prednášky z topografie a horskej záchrannej služby. Skúsenosti a rady starších kolegov obohatili študentov o cenné informácie, ako sa správať v horskom prostredí a ako sa vyhnúť rizikám. Súčasťou prednášky bolo aj vysvetlenie etiky v horách a ochrany prírody.  Na záver nechýbali ani športové súťaže. Triedy I.A, I.B a kvinta absolvovali nenáročnú turistiku cez Obrovu cestu a druháci zvyšovali svoju fyzickú kondíciu trasou na Vlkolínske lúky. Kombinácia fyzickej aktivity a prekrásnej prírody mala pozitívny vplyv na zdravie a pohodu našich študentov.

            Mgr. Bogniarová

        • Začiatok školského roka 2023/2024
          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 

             

            4. 9. 2023 (pondelok) o 8. 30 hod. na školskom dvore.

             

            V prípade nepriaznivého počasia sa žiaci zhromaždia vo svojich triedach,

            žiaci 1. ročníka osemročného a štvorročného vzdelávacieho programu vo vestibule školy.

            (Učebnice dostanú títo žiaci v utorok).

             

            Škola prevádzkuje školskú jedáleň.

            Stravovanie sa začne 5.septembra 2023.

            Žiaci sa môžu prihlásiť na stravu u vedúcej školskej jedálne.

             

            Tešíme sa na Vás v našich vynovených priestoroch !

            vedenie školy 

             

        • Krásne letné prázdniny
          • Krásne letné prázdniny

          • Všetkým kolegom, žiakom, rodičom, rodinným príslušníkom a priateľom školy

            želám príjemné letné mesiace a veľa krásnych zážitkov.

            Oddýchnite si na dovolenke a naberte veľa energie do nasledujúceho školského roka.

            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová

            riaditeľka školy

             

        • Úradné dni počas letných prázdnin
          • Úradné dni počas letných prázdnin

          • Úradné dni  počas letných prázdnin

             

            10.07.2023– 14.07.2023  od 9.00 hod. – 11.00 hod.

            24.07.2023 – 11.08.2023  od 9.00 hod. – 11.00 hod.

            28.08.2023 – 31.08.2023  od 9.00 hod. – 11.00 hod.

             

        • Renovácia podlahy v telocvični
          • Renovácia podlahy v telocvični

          • Naša škola v súčasnosti disponuje jednou telocvičňou, ktorá je počas celého školského roka plne obsadená. Jej využívanie ju časom poznačilo natoľko, že si vyžadovala isté opravy a modernizáciu priestorov. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli zapojiť do výzvy grantového programu ,,Vráťme šport do škôl“, ktorý je zastrešený Žilinským samosprávnym krajom. Naším cieľom bola renovácia podlahy, vytýčenie ihrísk a vymaľovanie čiar. Projekt bol v júni 2023 úspešne zrealizovaný, a tak sa študenti pri nástupe do nového školského roka 2023/2024 môžu tešiť na vynovené priestory.

            Mgr. Monika Bogniarová

          • II.B v Prahe

          • Trieda II.B ukončila tento školský rok výletom do Prahy. Aj keď náš pobyt trval iba tri dni, stihli sme navštíviť pomerne veľa známych miest: Václavské námestie, Prašnú bránu, Karlov most a taktiež sme sa pokochali nádhernými výhľadmi z veže Orloja. Počas prehliadky hradného komplexu Pražského hradu sme si pozreli Zlatú uličku, Baziliku svätého Jiří, Katedrálu sv. Víta a Starý kráľovský palác.

            Z množstva múzeí, ktoré ukrývajú pražské uličky, sme navštívili múzeum Choco-Story Praha, kde sme sa oboznámili s históriou tejto kakaovej pochúťky a ochutnali sme niekoľko druhov kvalitnej čokolády. Hneď vedľa sme navštívili pobočku najslávnejšieho múzea na svete Madame Tussauds s neuveriteľne realistickými postavami. A aby sme potešili aj milovníkov zvierat, neobišli sme ani pražskú ZOO. Posledný deň nášho pobytu sme si prehliadli krásne expozície Národného múzea na Václavskom námestí. Ešte niekoľko posledných nákupov a ani sme sa nenazdali a bol tu čas nášho odchodu. S Prahou sme sa rozlúčili, no pekné zážitky si uchováme ešte dlho.        

                                                                                                           Mgr. Zuzana Guothová, Mgr. Zuzana Švecová

        • Výsledky dotazníka spokojnosti s digitalizáciou školy
          • Výsledky dotazníka spokojnosti s digitalizáciou školy

          • V období od 17. marca 2023 do 24. marca 2023 mali žiaci našej školy v rámci projektu DiGi HUB sprístupnený dotazník spokojnosti s digitalizáciou školy. Do dotazníka sa zapojilo celkovo 212 žiakov.

            Teší nás, že sme dokázali získať mnoho pozitívnych výsledkov, ktoré sa týkajú školy ako celku. Zároveň si však uvedomujeme, že existujú aj určité oblasti, kde sme identifikovali negatívne aspekty. Na základe toho, sme vytvorili balík cieľov, v ktorých chceme dosiahnuť zlepšenie. Viac si prečítajte na podstránke I. pilier v sekcii DiGi HUB kde nájdete aj prezentáciu s detailnou analýzou dotazníka.