• Návšteva z Francúzskeho inštitútu
          • Návšteva z Francúzskeho inštitútu

          • Vo štvrtok 16.2.2023 navštívil našu školu p. Louis Marandet, atašé pre vzdelávaciu spoluprácu z Francúzskeho inštitútu v Bratislave.

            Zavítal k nám, aby sa stretol s našimi študentmi a slávnostne im odovzdal diplomy DELF, ktoré výnimočne dlho putovali diplomatickou poštou k nám. Našiel si tiež čas na pedagógov, pre ktorých pripravil v popoludňajších hodinách zaujímavý seminár.

            Beseda so študentmi prebiehala v príjemnej atmosfére. Zúčastnili sa jej žiaci z viacerých ročníkov, od prímy až po oktávu vrátane žiakov štvorročného gymnázia spolu s vyučujúcimi francúzskeho jazyka.

            Dozvedeli sme sa veľa zaujímavého o náplni práce pána atašé, o projektoch Francúzskeho inštitútu, o možnostiach štúdia vo Francúzsku, o frankofónii. Pán atašé poukázal na výnimočné postavenie francúzštiny vo svete a na jej rozmach. Francúzština je jazyk, ktorým sa hovorí na všetkých kontinentoch a podľa oficiálnych demografických predpovedí bude ním v roku 2050 hovoriť viac ako 700 000 000 ľudí. Na príkladoch ukázal, že francúzština je jazyk diplomacie, kultúry, európskych inštitúcii a zároveň jazyk praktického profesionálneho života. To sú len niektoré z dôvodov, ktoré by  mali povzbudiť študentov, aby sa naďalej zdokonaľovali v tomto krásnom a aj praktickom jazyku.

            Pán Marandet nám zároveň povedal aj čo-to zo svojho zaujímavého života a vyznal sa z lásky k Slovensku, k slovenčine, ktorú trochu ovláda a chce sa v nej zlepšiť. Na naše veľké prekvapenie sú jeho obľúbeným slovenským jedlom bryndzové halušky, ktoré nechutia všetkým cudzincom.

            Po besede nasledovalo slávnostné odovzdávanie diplomov DELF úspešným žiakom. Pán atašé všetkým zagratuloval a vyzdvihol našich žiakov, ktorí boli na skúškach mimoriadne úspešní. Viacerí dosiahli magickú hranicu 90%.

            Po obede nasledovalo školenie pre vyučujúcich francúzskeho jazyka, ktorého sa zúčastnili aj kolegyne z okolitých škôl.

            Sme radi, že sme sa s p. atašé mohli osobne stretnúť na pôde nášho gymnázia a dozvedieť sa veľa zaujímavých poznatkov.

            Dúfame, že takých milých stretnutí bude ešte veľa.

            Mgr. Zuzana Švecová

          • Európska súťaž v štatistike - ESC

          • ESC sa môžu zúčastniť žiaci stredných škôl, ktorí sa do súťaže prihlasujú v tímoch. Tímy môžu byť zložené z 1 až 3 žiakov. Každý tím musí mať učiteľa zo svojej školy, ktorý bude pôsobiť ako tútor. 

            Prvá etapa pozostáva z troch testov s uzavretými otázkami. Tímy, ktoré sa kvalifikujú, t. j. úspešne zvládnu prvú etapu, postúpia do druhej etapy národného kola ESC.

            Do národného kola Európskej súťaže v štatistike 2022/2023 sa zaregistrovalo celkovo 332 tímov z celého Slovenska . Zo zapojených tímov testy zvládlo výborne 50 tímov, ktorým sa podarilo dosiahnuť 75 a viac bodov a postúpiť. 

            Veľký úspech dosiahli naši študenti.

            Do 2. etapy národného kola postúpili až tri tímy:

            kategória A:

             I. : Nikola Mydliarová 3.B, Dorota Hanulová 3.B, Mária Sorentíni 3.B

            tútor : Mgr. Miroslav Krajník

            kategória B:

              I.  :  Sandra Húsková sexta, Šimon Ševčík sexta, Viktor Buschbacher  2.B                                                    II. : Jakub Bielený sexta , Matúš Gromnica sexta , Nina Oravcová sexta

            tútor : Mgr. Katarína Krajníková

             

             Všetkým  gratulujeme a držíme palce v druhej etape súťaže. 

             Mgr. Katarína Krajníková   

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 25.1.2023 sa konalo okresné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY.

            Študenti našej školy si mohli zmerať sily v Matematickej olympiáde  kategória Z9 so žiakmi ostatných škôl okresu Ružomberok.

            Veľmi nás tešia výsledky, ktoré dosiahli naši najlepší:

              2.miesto Sofia Penjaková        kvarta

              3.miesto Gabriela Pagáčová   kvarta

            Obidve úspešné riešiteľky postupujú do krajského kola MO.

             

            Dňa 24.1.2023 sa konalo školské kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY kategória C.

            Úspešnými riešiteľmi , ktorí postupujú do krajského kola sú :

            1.miesto  Alexandra Budiaková  1.A

            2.miesto  Samuel Suchoň            1.B

             

             Všetkým srdečne blahoželáme.   

             Mgr. Katarína Krajníková                                               

          • Úspešné okresné kolo DO pre našich študentov

          • Šesť úspešných riešiteľov, jedno prvé, jedno druhé a jedno tretie miesto ako aj dva postupy na krajské kolo DO. Toto je bilancia úspechov našich študentov na okresnom kole DO. Súťaž organizovalo Centrum voľného času Elán Ružomberok 8. 2. 2023. Simona Jančiová a Sofia Penjaková postúpili na krajské kolo Dejepisnej olympiády.

                                         kategória E:   1.  miesto:    Simona Jančiová    sekunda

                                                                3. miesto:    Bianka Baloghová  sekunda

             

                                         kategória C:   2.  miesto:   Sofia Penjaková      kvarta

             Naši študenti : Tomáš Gurega z prímy, Simona Jančiová zo sekundy, Bianka Baloghová zo sekundy, Alžbeta Harangozová z tercie, Sofia Penjaková  z kvarty a Matúš Podskuba z kvarty sa stali úspešnými riešiteľmi. Simone a Sofii držíme palce na krajskom kole Dejepisnej olympiády. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

                                     Mgr. Tomajková Ivana

          • Váž si a chráň

          • Aj v tomto hesle sa niesol environmentálny workshop, ktorý je výsledkom spolupráce Slovenska s Poľskom a sú do neho zapojení žiaci stredných škôl oboch krajín. Súčasťou workshopu bol aj videohovor so spolupracovníkmi z Poľska. Workshop bol organizovaný Žilinskou univerzitou v rámci medzinárodného projektu ENVIEDU a bol zameraný na oblasť environmentálnych rizík. Obsahovo zahŕňal najmä problematiku globálnych environmentálnych problémov, s ktorými sa žiaci stretávajú aj v rámci vyučovacích hodín na rôznych predmetoch. Mohli tak využiť svoje doterajšie vedomosti a aktívne sa zapájať do priebehu workshopu a prispieť aj svojim názorom. Pri riešení rôznych environmentálnych problémov v rámci pripravených aktivít museli zapojiť svoje "sivé mozgové bunky", popremýšľať a navrhnúť aj možné opatrenia. Následne bola žiakom priblížená aj téma geohazardov, ako sú napr. zosuvy, otrasy, povodne atď. Aj tu žiaci ukázali svoje vedomosti, kritické myslenie, kreatívneho ducha a environmentálne cítenie. 

            V závere workshopu sa žiaci zahrali na dendrochronológov a pokúsili sa na pripravenej vzorke zo stromu na základe analýzy letokruhov určiť vek daného stromu, ako aj podmienky, aké strom mal, keď rástol. 

            Žiakov workshopom sprevádzala pani lektorka Mgr. Andrea Pogányová, PhD., s ktorou spolupracujeme už druhý rok.

                                                                                                                                                       Mgr. Z. Dorníková

        • Naši študenti opäť úspešní v literárnej súťaži Shakespeare´s letter
          • Naši študenti opäť úspešní v literárnej súťaži Shakespeare´s letter

          •  

             

             

            Centrum voľného času Elán usporiadalo vo februári 2023 okresné kolo 2. ročníka literárnej súťaže písania prózy v anglickom jazyku s názvom Shakespeare's Letter.  V okresnom kole bolo odbornou porotou hodnotených 61 prác v troch kategóriách. Naši študenti boli aj tento rok mimoriadne úspešní: 

             

            II. kategória (8.-9. ročník ZŠ, tercia - kvarta) - téma My free time

            1. miesto: Emma Kristína Halušková (4.P)

             

            III. kategória ( študenti SŠ) - téma My free time

            1. miesto: Lukáš Schmidt (6.P)

            2. miesto: Sára Csiffáryová (7.P)

            3. miesto:  František Bednár (6.P)

            Ocenenie poroty:  Lucia Uhrinová (7.P)

             

            Vďaka všetkým zúčastneným autorom, víťazom aj oceneným srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy!

            PhDr. Martin Karkošiak 

             

            viac fotiek na našom FB

        • Martin Blaško prvý v EO v ŽSK
          • Martin Blaško prvý v EO v ŽSK

          •      Martin Blaško, študent 4. B triedy, vyhral v konkurencii 2120 študentov stredných škôl v Žilinskom kraji.14.2. 2023 si Martin prevzal diplom za prvé miesto v školskom kole 6. ročníka Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov. Diplom mu odovzdala riaditeľka EO pani M. Budziak. Ekonomickú olympiádu organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Školské kolo Ekonomickej olympiády sa konalo 13. 12. 2022 online formou. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 7 študentov. Z nich M. Blaško, J. Moravčík, B. Benčo, B. Jackanín a J. Bartánus, všetci zo 4. B, postúpili na krajské kolo Ekonomickej olympiády. Dňa 14. 2. 2023 riešili teoretické aj praktické úlohy zamerané na ekonomické témy priamo na Žilinskej univerzite v Žiline. Našim študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov. Blahoželáme Martin!

                       Mgr. Tomajková Ivana

             

            viac fotiek na našom FB

          • Raz naživo viac ako 100-krát v knihe - ukážka pitvy ​​​​​​

          • Srdce, pľúca, mozog, pečeň, obličky, slezina... To všetko, a ešte oveľa viac, si mali možnosť naživo pozrieť vybraní žiaci 4.A, 4.B a oktávy, ktorí sa v utorok 7.2.2023 zúčastnili ukážky pitvy ošípanej na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Nielenže si mali možnosť oprášiť svoje nadobudnuté vedomosti o stavbe a fungovaní jednotlivých orgánov, ale dostali aj príležitosť chytiť do ruky skalpel a sami sa zúčastniť skúmania ich vnútornej stavby. Všetko bolo ešte doplnené aj rôznymi zaujímavosťami.

            „Obohacujúce, vynikajúce, obrovská skúsenosť, zážitkové učenie, mohli by sme chodiť aj každý týždeň, zopakujme si to...“ Takto hodnotili naši budúci maturanti túto akciu. Veríme, že nadobudnuté skúsenosti využijú pri blížiacej sa maturite, ako aj pri svojom vysokoškolskom štúdiu. Ďakujeme MVDr. Gabriele Hrkľovej, PhD. a p. Silvii Lukáčovej z katedry biológie a ekológie KU v Ružomberku za poskytnutú príležitosť rozšíriť teoretické informácie o nezabudnuteľnú praktickú skúsenosť.

                                                                                                                                                Mgr. Zuzana Dorníková

             

            viac fotiek na našom FB

        • Olympiáda vo francúzštine - krajské kolo
          • Olympiáda vo francúzštine - krajské kolo

          • Dňa 6.februára sme sa zúčastnili krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku.

            Po dvoch rokoch pandémie sa uskutočnilo opäť prezenčnou formou na Bilingválnom francúzsko-španielskom gymnáziu v Žiline.

            Z našej školy sa zúčastnili krajského kola traja žiaci:

            Simona Jančiová (sekunda) – kategória 1.A

            Šimon Ševčík  (sexta) – kategória 2.A

            Terézia Brtková  (oktáva) – kategória 2.B

            Študenti boli veľmi úspešní, všetci sa vo svojej kategórii umiestnili na 3.mieste.

            Tento úspech nás teší o to viac, že ráno nebolo jednej študentke veľmi naklonené. Takmer sa na olympiádu nedostavila, keďže zmeškala ranný vlak. Našli sme však spôsob, ako sa dopravila na miesto konania. Nakoniec nielenže olympiádu stihla, ale sa aj umiestnila na medailovej pozícii. Takže ten ranný stres, ktorým deň začínal, stál zato 😊 .

            Všetkým trom francúzštinárom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            Mgr. Bc. Iveta Kmeťová

          • Kocúrkovo

          • Divadelná hra od Jána Chalupku v SND

            Naše študentstvo, ako ich nazývajú recenzenti SND, sa v utorok 7. februára 2023 zúčastnilo divadelného predstavenia Kocúrkovo a oboznámilo sa tak s tvorbou Jána Chalupku zo širšieho pohľadu.

            Keďže ani my sme netušili, ako bude vyzerať spracovanie tejto, povedzme si úprimne, náročnejšej hry, nakoniec nás prekvapil  spôsob "montáže" troch Chalupkových hier:  Kocúrkovo, Trinásta hodina a Trasorítka. Nedočkali sme sa tradičnej veselohry s ľúbostnou zápletkou s národnoobrodenenckým pozadím. Občas nám to pripomínalo mix 70. rokov kombinovaný s Mŕtvou nevestou Tima Burtona, pretože aj Chalupka prežil osudovú lásku, na ktorú sa v podaní Roberta Rotha na javisku díva zo svojej učiteľskej katedry, ale už sa s ňou nikdy nestretne. 

            Tento moderný počin si boli v Bratislave pozrieť študenti kvarty, kvinty a 1.B

            Tešíme sa opäť nabudúce.

             

            Mgr. Daniela Kudličková

             

            fotky na našom FB

        • Krajské kolo OĽP
          • Krajské kolo OĽP

          •      Naša škola sa aj v tomto školskom roku 2022/2023 zapojila do súťaže Olympiáda ľudských práv. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov školské aj krajské kolo  prebiehalo prezenčne. 9. februára 2023 sa konalo krajské kolo 25. ročníka Olympiády ľudských práv a 5. ročníka ceny prof. M. Kusého OĽP v Žiline na Gymnáziu sv. Františka z Assisi. Naše Gymnázium reprezentovala Natália Kurcinová z oktávy. Mala možnosť preveriť si svoje vedomosti  v písomnom teste. Na celoslovenské kolo OĽP nepostúpila. Domov si odniesla diplom riešiteľa krajského kola 25. ročníka OĽP. Spestrením súťaže bola beseda so sudcom Krajského súdu v Žiline JUDr. Róbertom Urbanom. Študentom stručne popísal sústavu všeobecných súdov. Osobitne sa venoval Ústavnému súdu SR. Sudca JUDr. Urban odborne odpovedal aj na množstvo otázok od študentov. Ďakujem Natálii Kurcinovej za reprezentáciu školy a prajem veľa úspechov v jej ďalších aktivitách.

                                                            Mgr. Tomajková Ivana

          • Okresné kolo v basketbale študentov

          • Dňa 27.1.2023 sa v športovej hale T-18 odohralo okresné kolo v basketbale študentov stredných škôl. Turnaja sa zúčastnili 4 stredné školy a hralo sa systémom každý s každým. Naši chlapci po bojovných a kvalitných výkonoch vyhrali všetky tri zápasy a zaslúžene postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční 23.3.2023 v Ružomberku.

            GŠM - Stredná odborná škola - polytechnická ( 6:5 )

            GŠM - Obchodná akadémia ( 9:7 )

            GŠM - Gymnázium sv. Andreja ( 24:6 )

            Víťazné družstvo: Radoslav Dujava, Róbert Hazucha, Filip Klačko, Samuel Dutka, Matúš Škoda,  Matej Chlepko, Lukáš Jarina, Alexander Jaššo, Richard Rázga

            Chlapcom gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

            viac fotiek na našom FB

            Mgr. Jakub Koreň

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • 19.1.2022 sa konalo okresné kolo 33. ročníka Olympiády v anglickom jazyku. Naši zástupcovia v ňom dosiahli nasledovné umiestnenia:

             

            Kategória 1B: 2. miesto Jakub Machajdík  4.P

            Kategória 2A: 2. miesto Lukáš Schmidt 6.P

            Kategória 2B: 2. miesto Richard Kulich 4.A

             

            Chalani gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

            PhDr. Martin Karkošiak

          • Okresné kolo v basketbale študentiek SŠ

          • Dňa 26.01.2023 sa športová hala T-18 stala dejiskom okresného kola v basketbale študentiek SŠ. Do súťaže sa prihlásili 3 školy, ktoré bojovali o postup do krajského kola. Od prvej chvíle boli naše študentky jasným favoritom a svoje hráčske skúsenosti potvrdili v obidvoch zápasoch.

            Obchodná akadémia : Gymnázium Š. Moyzesa (8:21)

            SZŠ M.T.Schererovej : Gymnázium Š. Moyzesa (2:37)

            Víťazstvo a postup do krajského kola si vybojovalo družstvo v zložení:

            I.A

            1. Hanáková Lucia

            2. Jarinová Veronika

            3. Štefančová Mária

            II.B

            4. Kajdová Nella

            5. Horváthová Alexandra

            IV.A

            6. Brózová Ema

            7. Kubáňová Dorota

            8. Timková Tamara

            9. Lukáčová Vanesa

            10. Švárna Lenka

            IV.B

            11.Kósová Henrieta

            12. Stopiaková Sofia

            Dievčatám blahoželáme a držíme palce v ďalších kolách súťaže.

             

            Mgr. Bogniarová Monika

             

            viac fotiek na našom FB

        • Sie kamen, sahen und siegten! Prišli, videli a zvíťazili!
          • Sie kamen, sahen und siegten! Prišli, videli a zvíťazili!

          • Parafrázujúc výrok slávneho Caesara by sme takto mohli zhrnúť úspech našich študentov v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo v stredu 18.1.2023.                                                           

            V silnej konkurencii obstáli na jednotku.

            V kategórii 1B získal 1. miesto Jakub Machajdík z kvarty a 3. miesto Gabriela Pagáčová tiež z kvarty.

            V kategória 2A sa na 1. mieste umiestnil Richard Juhás zo sexty.

            Víťazom srdečne gratulujeme a Jakubovi s Richardom držíme palce pri reprezentovaní našej školy v krajskom kole ONJ. "Toi,Toi,Toi"                                                    

            Mgr. Stanislava Karkošiaková

        • Život v stredoveku a novoveku na Liptove
          • Život v stredoveku a novoveku na Liptove

          •      Dňa 16. 01. 2023 študenti sekundy navštívili Liptovské múzeum v Ružomberku. Absolvovali vzdelávací program v expozícii Feudalizmus na tému Život v stredoveku a novoveku na Liptove. Pútavým výkladom od  pani Mgr. Druskovej si osvojili poznatky o živote v stredoveku a novoveku v Ružomberku a okolí. Spestrením výkladu bola expozícia hmotných historických prameňov z obdobia feudalizmu. Osobitnú pozornosť študenti venovali stredovekým hradom a to: hradu Liptov, hradu Likava a hradu Hrádok. Dozvedeli sa o vzniku prvých miest na Liptove,  mestských privilégiách aj o baníckych tradíciách na Liptove. Súčasťou komentovanej prehliadky bolo rozprávanie obohatené krátkymi povesťami o hradoch. Exkurzia v Liptovskom múzeu mala interaktívny charakter. Na záver študenti sekundy vypĺňali vedomostný kvíz, v ktorom si mohli preveriť nadobudnuté vedomosti. Každý študent si odniesol "malého sprievodcu expozíciou", doplnkový učebný text, ktorý slúži ako dobrá vyučovacia pomôcka.  

                 Ďakujem Mgr. Druskovej za spestrenie klasickej formy vyučovania dejepisu.

                                                       Mgr. Tomajková

                

             

        • Školské kolo olympiády vo francúzštine
          • Školské kolo olympiády vo francúzštine

          • V decembri sa uskutočnilo na našom gymnáziu školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Zapojili sa žiaci v troch rôznych kategóriách.

            Víťazmi a postupujúcimi do krajského kola sú Simona Jančiová zo sekundy v kategórii 1A, Šimon Ševčík zo sexty v kategórii 2A a Terézia Brtková z oktávy v kategórii 2B.

            Víťazom gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšom kole olympiády. Naša pochvala rovnako patrí aj všetkým ostatným zúčastneným žiakom.

            Mgr. Zuzana Švecová

             

        • Konzultačné popoludnie
          • Konzultačné popoludnie

          • Dňa 12. januára 2023 (štvrtok) v čase od 14.30 do 16.30 hod. sa uskutoční konzultačné popoludnie pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov našej školy.

            Počas neho môžete konzultovať s triednymi učiteľmi a s jednotlivými vyučujúcimi priebežné študijné výsledky, správanie a dochádzku svojich detí v prvom polroku školského roka 2022/2023.

          • Štúdium v USA

          • Dňa 22.12.2022 sa uskutočnila prednáška s pánom Peťom Gajdošom ohľadom ročného štúdia v USA na nasledujúci školský rok 2023/2024. Študenti najmä prvého, druhého ročníka, kvinty a sexty budú mať možnosť prihlásiť sa o štipendium GBE Foundation. Všetky potrebné informácie nájdete v priloženej prezentácii. V prípade otázok kontaktujte svojho učiteľa anglického jazyka.

            Mgr. Tatiana Dudrová

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          • Dňa 8.12.2022 sa 48 žiakov našej školy zúčastnilo školského kola matematickej Pytagoriády .

            Žiaci riešili zaujímavé úlohy, ktoré preverili ich matematické schopnosti.

            Súťažné kolo spočíva v riešení súboru 15 úloh počas 60 minút.

            Každý správny a úplný výsledok úlohy je hodnotený jedným bodom.

            V prípade, že súťažiaci získa aspoň 10 bodov za správne riešenia úloh, sú každé jeho ušetrené 4 celé minúty do 60 minút hodnotené  1 bodom.

            Najlepší riešitelia:

            Kategória P6 (trieda príma) :

            1. Tomáš Žihlavník

            2. Tomáš Húska

            3. Tomáš Gurega

            Ďalší úspešní riešitelia:

            Natália Němcová, Matias Pasch, Ľubomír Bačkor, Barbora Dorková,

            Monika Šindléryová, Sára Odleváková

            Kategória P7 (trieda sekunda) :

            1. Simona Jančiová

            2. Alžbeta Svrčanová

            3. Emma Krajčiová

            Ďalší úspešní riešitelia:

            Valentína Buntová, Bianka Baloghová

            Kategória P8 (trieda tercia):

            1. Dorota Pitáková

            2. Nela Puskeilerová

            3. Natália Lukáčová 

            Ďalší úspešní riešitelia:

            Samuel Šaray, Matúš  Cíbík, Dorota Cíbiková, Liana Resutíková, Norbert Hoferica

             

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a držíme palce v okresnom kole.

             

            Mgr. Katarína Krajníková